Namens de supportersvereniging: Gerrit Kragt en Hans Wink

Fantastisch dat zoveel mensen zich vrijwillig inzetten voor ons USV. Vrijwilligers zijn het fundament van onze vereniging. Zo worden kaderfuncties van de vereniging uitgevoerd door vrijwilligers. Maar ook zetten vrijwilligers zich in voor werkzaamheden zoals de kantinediensten, het onderhouden van ons sportpark, de begeleiding bij en de organisatie van wedstrijden en toernooien etc. Daarnaast zijn er vrijwilligers die minder opvallende functies verrichten maar heel belangrijk zijn voor onze club. De organisatie rond de grote clubactie bijvoorbeeld of de organisatie van de voorjaarsbloemenactie. USV kan niet zonder vrijwilligers. Echt fantastisch is het dan ook om te zien dat er zoveel mensen met een blauwwit hart zich inzetten voor onze club. Dat deze inzet gewaardeerd wordt mag blijken uit de jaarlijkse feestavond voor de groep vrijwilligers. Maar wie zijn die vrijwilligers dan? In de rubriek ‘USV Helden’ willen we vrijwilligers graag een gezicht gaan geven. Helaas kunnen we niet al die honderden USV Helden tegelijk in het zonnetje zetten. Daarom is er gekozen om met (groepjes) vrijwilligers in gesprek te gaan zodat er een ruimer beeld gaat ontstaan wie die vrijwilligers zijn en wat ze doen. Dat kan een bestuur zijn, trainers, leiders, een USV familie etc. 

Deze keer is gekozen voor een gesprek met  Gerrit Kragt en Hans Wink namens de Supportersvereniging USV.

Dat USV gezegend is met een grote groep vrijwilligers is genoegzaam bekend. Trots zijn wij op al die complimenten van andere verenigingen over onze organisatie. Of ons complex. Maar waar doen ze het van? Hoe komen ze aan de financiële middelen?  Natuurlijk voor een deel uit de clubkas. Maar vaak is dat lang niet toereikend.

Het bijzondere is dat ik voor een antwoord niet bij de voetbalvereniging USV moet zijn. Naast de voetbalvereniging is er nog een vereniging actief: De Supportersvereniging USV. Een vereniging met eigen statuten, welke notarieel zijn vastgelegd. En daardoor een volledig zelfstandig opererende vereniging. Het dagelijks bestuur wordt gevormd door voorzitter  Jan Luttel, penningmeester. Gerjan Kappert en secretatis Hans Wink. Dit drietal wordt ondersteund door de bestuursleden: Aalt de Weerd, Gerrit Kragt, Remco Oostindien, Arjan Lindeboom en David Tas. Ze stonden niet echt te springen voor een interview voor de rubriek ‘Helden van USV’. Bescheidenheid siert de mens en deze groep kanjers heeft niet de behoefte om zelf zo in de schijnwerpers te staan. Ze doen het immers niet voor zichzelf.  Maar na enige toelichting was daarna een afspraak met Gerrit (Gait) Kragt en Hans Wink toch zo gemaakt. Als geen ander kunnen deze  kopstukken vertellen waar de Supportersvereniging voor staat. En welke invloed de vereniging heeft op de voetbalvereniging USV. En dat is best veel.

Het begon allemaal in 1974. Jan Bijker, Henk van der Veen en Harm Wicherson staken de koppen bij elkaar.  Met als gevolg de oprichting van de Supportersvereniging. “Een bijzondere stap”,  merkt Hans Wink op. “Natuurlijk zijn er meer clubs met een supportersvereniging. Vaak grotere verenigingen en betaald voetbal organisaties. Maar een amateurclubje met een supportersvereniging van ruim 400 leden is vrij bijzonder. Vaak zie je dat een vereniging al blij is met een groep  van 50 investeerders. Die hebben vaak alleen belang bij het eerste en of de hoogste jeugdteams. Je moet dan bijvoorbeeld  denken aan het aantrekken van spelers van buitenaf. Voor ons is de hele voetbalvereniging belangrijk. En dan bedoelen wij elk team.”

Hans Wink is al sinds 1989 bestuurslid van de Supportersvereniging. “Zolang, hoe houden jullie dat vol?”  “Natuurlijk op de eerste plaats staan onze vrouwen achter ons. Die zijn zelf ook actief betrokken bij werkzaamheden rond USV.” Gerrit lacht: “En nu zijn ze er wel aan gewend dat we regelmatig samenkomen.” ’Op de ledenvergaderingen werden zonder problemen aflopende termijnen van herkiesbare kandidaten verlengd. “Het is niet zo dat we maar stilletjes zijn blijven zitten”, zegt Hans. Gerrit onderbreekt:  “Wat wel heel belangrijk was en nog steeds is dat we het als bestuur goed samen kunnen vinden. De bijeenkomsten zijn gezellig en op zijn tijd drinken we samen een biertje met elkaar.” Hans knikt. “Daardoor voorkom je onnodig geneuzel. Gewoon omdat je elkaar kent en begrijpt.” Toch vinden beide heren dat hun zittingstermijnen eigenlijk te lang zijn geweest. ”Laat de mensen maar weten dat het bestuur zich binnenkort gaat buigen over de wens om vacatures opgevuld te krijgen.”

Gerrit en Hans hebben het luchtballonfestival in 1999 en het tandemparachutespringen in 2014 als hoogtepunten ervaren. De bedoeling was heel Nieuwleusen te laten genieten van deze jubileumevenementen. En dat is gelukt. Op het luchtballon gebeuren kwamen wel 4000 mensen af terwijl ook veel mensen het vanuit hun eigen tuinstoel hebben bekeken. Nog nooit eerder waren 25 luchtballonnen met in totaal 140 passagiers aan boord, vanuit Nieuwleusen opgestegen. Het hadden er 26 kunnen zijn maar 1 ballon durfde het niet aan, weet uw verslaggever zich te herinneren. Uitgerekend de ballon waarmee hij Nieuwleusen vanuit een ander perspectief wilde bekijken. ”Dat is waar ook”,  schiet het Hans weer te binnen. “Weet je dat de evenementen van 1999 en 2014 naast  de viering van een jubileum nog een raakvlak hebben?” Hans vertelt dat de keuzes van opstijgen (1999) en landen (2014) bewust waren gemaakt. Beide evenementen waren voor Nieuwleusen uniek en verliepen succesvol. ”In 2014 kon je ook met een helikopter de lucht in. Zo’n 30 man hebben een sprong gewaagd en 120 personen zijn met de helikopter opgestegen ”, .voegt Gerrit toe.

Dieptepunt was toch wel het afgelasten van de voetbalwedstrijden Ajax- KAA Gent en Ajax-Krylya Sovetov. “Zoals gebruikelijk waren wij verantwoordelijk voor de programmaboekjes.” Gerrit weet het zich als medeverantwoordelijke nog goed te herinneren. Voor zowel de voetbalvereniging als voor de Supportersvereniging waren de afgelastingen een hard gelag. De organisatie rond programmaboekjes voor grote wedstrijden is totaal anders dan voor de normale competitiewedstrijden. “Voor thuiswedstrijden hebben we altijd een kleine 200 boekjes. Die raken we allemaal wel kwijt. Heel anders is het bij grote wedstrijden. Puur gokken hoeveel we denken te verkopen. Supporters van de grote clubs lopen soms langs je heen alsof je er niet staat. Totaal niet in te schatten.” Gerrit houdt zich al vanaf het begin (1993) met de programmaboekjes bezig. In die tijd samen met Henk Wink en Arie Bovenhoff. verzorgden ze het gehele traject. Nu verzorgt Gerrit het programmaboekje nog samen met Arie. Gerrit belt ook altijd met de tegenstander om de namen van de selectie juist vermeld te krijgen in het programmaboekje. Een telefoontje met Turkse Kracht uit Deventer zorgt nog steeds voor hilariteit.. Gerrit gaat zitten alsof hij aan het telefoneren is. “Ja, USV met Kragt spreekt u.”  “Ja hier met Turkse Kracht,  met wie spreek ik?” De beste man sprak gebrekkig Nederlands en telkens wanneer Gerrit zijn achternaam noemde verwarde de man die met de naam van zijn club. Gerrit kan er nog steeds om lachen.

Gerrit stapt uit het bestuur maar wil nog niet helemaal uit beeld verdwijnen. Hij blijft samen met zijn compagnon van het eerste uur Arie Bovenhoff verantwoordelijk voor het programmaboekje. Waarschijnlijk zou anders de overgang ook te groot zijn voor de familie Kragt. Want vergeet ook Gerrits vrouw Henna niet. Ook sinds jaar en dag actief binnen USV. Wie kent Henna niet van de Grote Clubacties, bloemstukjes, Plusactie en  kantinediensten. Ik herinner me nog goed toen ik samen met Nelleke kantinedienst had en het ontzettend druk werd. Henna hielp ons uit de brand. De bedrevenheid die ze etaleerde in de keuken maakte indruk op mij. Gerrit knikt bevestigend. “Henna werkte vroeger altijd bij Het Witte Peerd.” Hans begint te lachen. “Vaak werkte Henna budgetneutraal.” Ik kijk Hans vragend aan.. “Henna verdiende aan de ene kant van de bar haar geld en Gait maakte het aan de andere kant op.” .

Gerrit geniet nu van zijn pensioen. “Niet dat ik zo’n doener ben hoor maar kranten en VI lezen doe ik graag, schil aardappelen en bezoek regelmatig de sportschool. Dat laatste moet ik me echt toe zetten. Ik vind het zo saai, maar ja, het is beter voor mijn gezondheid en het is ook wel gezellig.” Voordat Gerrit met pensioen ging werkte hij bij de arbeidsinspectie. Voor die tijd heeft hij gewerkt bij de NMB, de Belastingdienst en de Loontechnische Dienst. Door zijn pensioen naar voren te halen kon Gerrit op 63 jarige leeftijd met werken stoppen.   

De Supportersvereniging lijkt wel het DNA van USV. Je herkent hun bijdrage meestal niet maar bij zowat alle materiële zaken zijn ze direct betrokken. Of het nu om de bouw van de tribunes gaat of een loods, om gereedschap of hulpmiddelen: de Supportersvereniging heeft het financieel mogelijk gemaakt. Op de site van USV kun je een opsomming vinden van enkele gerealiseerde zaken. Wanneer ik de lijst zie kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat er ook andere financiële bronnen zijn dan alleen maar de contributie van de leden en de jaarlijks acties. “Dat klopt,” reageert Hans. ”Voor enkele grote projecten hebben wij een superverloting georganiseerd.. Aan het eind van de jaren 80 verkocht het toenmalige bestuur van de Supportersvereniging 500 loten van 180 gulden per stuk om de zittribune te financieren.  Zo’n verloting werd in de jaren 94/95 ook georganiseerd om de kantine te schilderen, om verlichting aan te leggen, om bestuurskamers te realiseren en om een aanzienlijke uitbreiding van de magazijnruimte en een speelhoek voor kinderen te realiseren. Het vervangen van leidingstelsel in het clubgebouw  en de aanleg van het boardingveld vroegen in de jaren 2001/2002 opnieuw om een superverloting. Ook deze werd met succes georganiseerd. We waren inmiddels in het euro tijdperk beland en een lot kostte toen € 90,00”. Binnen 15 jaar tijd 3 van zulke grote verlotingen met succes organiseren mag best een bijzondere prestatie genoemd worden. Het geeft aan hoe groot de betrokkenheid is van zowel de bestuursleden als de leden van USV en de Supportersvereniging.

De tijd is omgevlogen. ”Vraag de lezers ook nog om namen door te geven van leden die langer dan een dag in het ziekenhuis liggen. We willen die mensen graag een blijk van medeleven sturen. Helaas is het vaak niet bij ons bekend waardoor een reactie van ons uitblijft”, merkt Hans nog op. Maar dan is het tijd om af te sluiten. Gerrit en Hans bedankt voor de inzage die jullie ons hebben gegeven in de betekenis die de Supportersvereniging voor USV heeft.

Tijdens de op maandag 19 november gehouden ledenvergadering van de Supportersvereniging werd Gerrit Kragt voorgedragen en benoemd tot erelid. Dit vanwege zijn grote inzet en verdiensten voor de Supportersvereniging van USV. Naast bloemen en cadeaus werd Gerrit verrast met een exemplaar van het eerste programmaboekje dat onder zijn leiding werd gemaakt.

(door Werner van der Veen)

Contact met USV

Voetbalvereniging USV
Sportpark Hulsterlanden
Kon. Julianalaan 71
7711 KL Nieuwleusen

Telefoon: 0529 482 633
Email: info[at]unionsv.nl

Lid worden van USV?

Iedereen die graag in verenigingsverband wil voetballen, kan lid worden van USV. Zowel jeugd als senioren, jongens en meiden, dames en heren zijn welkom bij USV met de mooie accommodatie op sportpark Hulsterlanden.

Meer informatie en aanmelden >

Social Media en USV

Voetbalvereniging USV is ook actief op diverse sociale media. Op Facebook kun je lid worden van onze pagina om het laatste nieuws te volgen.

Volg ons op Twitter om op de hoogte te worden gehouden van wedstrijden en ander 'snel' nieuws!