Groeten uit…Gorredijk.

Alweer voor het derde seizoen is USV 1 ingedeeld in district Noord. Na 4 E, 3 C, nu in 3 D. Het betekent ook voor het derde seizoen achtereen een kennismaking met een rij aan onbekende tegenstanders en accommodaties.

Dat gevoel. Ben je eindelijk ergens en even later stel je jezelf de vraag wat je er toch eigenlijk doet. Vorig jaar was dat in Ter Apel. Toen was het een maandje later, eind februari en berekoud.  Iedereen zat bij de kachel, behalve daar in het hoge Noorden. Ze hadden kunstgras. En dan schijn je te moeten voetballen. Lak aan het publiek. Al na 1 minuut stonden we achter. Het zou niet meer goed komen. Het werd 4-1 en we hadden er die middag niks te zoeken. Kopieer, plak en vervang Ter Apel door Gorredijk. In Haaksbergen, Noordlaren en Veenoord  waren ze druk met het vegen van het natuurijs. Handenvol voetbalwedstrijden werden afgelast vanwege de vorst. Maar USV trof toevallig weer een van spaarzame clubs in de klasse die over kunstgras beschikt. USV is kampioen balbezit op eigen helft: schuif- schuif- tik-tik-schuif. Het ziet er zo vanaf de kant best verzorgd uit. Helaas staat het doel van de tegenpartij zo’n 50 meter verderop. En daar komen we zelden in de buurt. Gorredijk deed ook tik-tik. Maar dan vol op de neus van USV. Zo stond het in no time 2-0 achter. Net als vorig jaar in Groningen wist iedereen dat dit niet meer omgedraaid zou worden. Het enige verschil: het werd geen 4-1, maar 4-2. Zoekend naar een verklaring voor de bleke en slappe vertoning, vroeg trainer Yves Heskamp zich hardop af wie toch ooit bedacht heeft om de verjaardag van USV op zaterdagavond te vieren. Opmerkelijk hierbij: Gorredijk had nog geopperd het duel te verplaatsen naar  zondag 3 maart. Een inkoppertje zou je zeggen. Lekker doorzakken op de USV-avond, zondag een traininkje en dan de altijd gezellige after party met de gebruikelijke berg toastjes en andere hapjes. Wat wil je nog meer? Maar na bestudering van de agenda, bleek uitstel geen haalbare kaart. Want begin maart is het carnaval. En zonder USV voorop in de polonaise gaat het feest in Vilsteren niet door. Dus… Laten we het over de randzaken hebben. De hartelijke mevrouw in het kassashokje rekent 3 euro entree. In ruil daarvoor krijg je een keurig verzorgd programmablad, met lotnummer. De prijzen zijn aangeboden door – echt waar - slagerij Bigmans te Gorredjk. In de rust doet dezelfde mevrouw de koffie. De accommodatie behoort tot een bijzondere categorie. USV heeft een statribune, maar dat is toch echt het kleine broertje van het bouwwerk in Gorredijk. Waar de tand des tijds overigens stevig aan knaagt. Daar waar de verharding ophoudt gaat het nog verder omhoog via een eveneens flink uit de kluiten gewassen grastalud. Waarop een paar picknicktafels en een radiohokje.

De tribunes op sportpark Kortezwaag bleven leeg. We moesten aan de andere kant van het talud zijn. 

Tel erbij op dat aan de overkant de zittribune wordt geflankeerd door statribunes en je kunt met gemak vele duizenden toeschouwers ontvangen op sportpark Kortezwaag. Maar omdat de grasmat bevroren was en bleef, werd uitgeweken naar de andere kant van het talud. Waar nog niet zo heel lang plastic sprieten liggen. Mede dankzij een club ‘sponsoren van kunstgras’. Daar hoort vaste correspondent van deze rubriek,  Klaas Kooiker,  zeker niet bij. Hij houdt er niet van en had het in de rust over een ‘Tupperware-party’. Dit vergt enige uitleg. Dit fenomeen was vroeger populair  bij mannen en vrouwen. Bij de mannen omdat ze verplicht een avond naar het café werden gestuurd. De dames schaften intussen na het klessebessen een compleet nieuwe voorraad plastic bakjes aan van het merk Tupperware. Niet omdat het nodig was, maar anders was dat zo sneu voor de buurvrouw die de party had georganiseerd. De bakjes zouden daarna tot in lengte van jaren ongevraagd uit de aanrechtkastjes blijven rollen. En waren zodanig onverwoestbaar dat je er de rest van je leven chips uit kon eten. Nu we toch in de kantine zijn: we beginnen ons zorgen te maken over onze ‘Vrienden van Amstel’. Ook in Gorredijk heerst Hertog Jan. Uit de fles, voor 2 euro. Het gebouw, niet al te groot,  maakt van binnen een frisse indruk. Veel licht, een schuifpui. Honderden clubfoto’s hangen aan de muur in de gang richting het toilet. De bar heeft een opvallend breed werkblad. De vakjury van ‘Heel Holland Bakt Een Gehaktbal’  noteerde een plus en een min. Toch altijd weer een spannend moment voor de plaatselijke keukenbrigade. De omvang kreeg een ruime voldoende, maar de taaiheid kostte menig vorkje een tand. ‘Wat doen we hier eigenlijk?’ Daar begonnen we dit verhaal mee. Daar kwam na afloop nog een passend vervolg op. Met de vraag ‘Waarheen leidt de weg?’ Onze chauffeur van dienst meende het namelijk wel weer af te kunnen zonder navigatie. We volgen Koos, wees hij naar de auto voor ons. Die weet de weg wel. En zo hobbelden we eindeloos over 60 km weggetjes. We keken met weemoed naar het veld van Zandhuizen, maar kwamen vervolgens nooit in Noordwolde. Koos weet de weg. Totdat iemand opmerkte dat we een Toyota aan het volgen waren terwijl Koos in een Hyundai rijdt…Lang leve de USV-avond.               

Met de groeten uit…Gorredijk

(door Ben Schuurman)

 

Contact met USV

Voetbalvereniging USV
Sportpark Hulsterlanden
Kon. Julianalaan 71
7711 KL Nieuwleusen

Telefoon: 0529 482 633
Email: info[at]unionsv.nl

Lid worden van USV?

Iedereen die graag in verenigingsverband wil voetballen, kan lid worden van USV. Zowel jeugd als senioren, jongens en meiden, dames en heren zijn welkom bij USV met de mooie accommodatie op sportpark Hulsterlanden.

Meer informatie en aanmelden >

Social Media en USV

Voetbalvereniging USV is ook actief op diverse sociale media. Op Facebook kun je lid worden van onze pagina om het laatste nieuws te volgen.

Volg ons op Twitter om op de hoogte te worden gehouden van wedstrijden en ander 'snel' nieuws!