FC Corona, verrekt taaie tegenstander.

Zo moeizaam de KNVB besliste over de voortgang van het betaalde voetbal, zo voortvarend zette men veel eerder al een streep door de amateurcompetities. Toen de eerste periode van beperkende maatregelen om het coronavirus in te dammen werd verlengd, zag de bond er voor de amateurs geen gat meer in. De competities werden als niet gespeeld beschouwd. Geen kampioens- en promotiefeestjes. En ook geen degradatieverdriet. Iedereen gaat in het nieuwe seizoen van start in dezelfde klasse, zo luidde de boodschap.

Vooral clubs op kampioenskoers lieten van zich horen. Benadrukkend dat gezondheid boven alles gaat, kwamen er via trainers en bestuurders creatieve oplossingen voorbij om toch recht te doen aan de geleverde prestaties in dit zo abrupt afgebroken seizoen. Ik wist er ook nog wel eentje: vanaf september/oktober tot eind december de stopgezette competitie afmaken. Om dan vanaf januari te beginnen aan het nieuwe seizoen. Maar dan in de vorm van een halve competitie. Zeg maar een voorjaarscompetitie, zoals dat ook bij de jeugd gebeurt. Tuurlijk, is een tikje revolutionair. En klopt, er zijn tal van bezwaren tegen in te brengen. Maar wel een model dat volledig gebaseerd is op sportieve aspecten.

De kampioenskandidaten hadden hun teleurstelling over de gestrande ambities nog maar net verwerkt, toen de KNVB op 9 april met een verrassende zet kwam. Clubs kunnen tot 15 mei een aanvraag indienen om komend seizoen toch op een hoger of lager niveau uit te komen. De kans is aanwezig dat er door fusies, switchen van speeldag of terugtrekking ruimte komt in sommige klassen. Waardoor een herschikking tot de mogelijkheden behoort. Bij de clubs die daarop het verzoek deden om te promoveren, kan de vlag nog lang niet uit. In elk geval tot half mei blijven zij in onzekerheid over het niveau waarop zij komend seizoen in actie komen. Al zijn de kansen natuurlijk wel redelijk in te schatten. Blijft de deur in het slot of staat deze juist wagenwijd open?

Laten we eens kijken naar de klasse van USV. In de 3e klasse D Noord lag sv Pesse op titelkoers. Hoewel ze op de, zoals later bleek, laatste speeldag bij USV door het oog van de naald kropen en nummer 2 Oldeholtpade het nog lang niet had opgegeven, valt er veel te zeggen voor een verzoek van sv Pesse om 2e klasser te worden. De ploeg was immers het hele seizoen nog ongeslagen en maakte daarnaast furore in het bekertoernooi. Als de ‘regeling’ inderdaad beperkt blijft tot het opvullen van opengevallen plaatsen, is sv Pesse dus afhankelijk van een mazzeltje dat er ergens in de 2e klasse een gaatje valt. Die kans is niet ondenkbaar. Want vooral in de hoogste klassen lijkt er ruimte te ontstaan en zoiets werkt meestal door naar beneden. Dan DIO. Het is al maanden bekend dat we die niet meer terug gaan zien op zondag. De club uit Oosterwolde is gefuseerd met de buurman en richt zich volledig op de zaterdag. Begin dit jaar besloot ook FC Assen een punt te zetten achter bijna 75 jaar prestatievoetbal op zondag. Ook zij gaan verder op zaterdag. Gaan we ook nog even naar de nummer laatst op het moment van stopzetten van het seizoen. Dat is Oranje Zwart. De Wanneperveners hadden nog voldoende kansen om in elk geval rechtstreekse degradatie te ontlopen. Die blijven dus in de 3e klasse.

Als er ergens vertrouwen is in een goede afloop van de papieren promotieprocedure is dat in Steenwijkerwold. In de 4e klasse A Noord waren de roodzwarten veel te sterk voor de rest: 1x gelijk, 15x volle winst. Goed voor een voorsprong van liefst 17 punten. De platte kar stond met strakke bandjes in de schuur. De kampioensschaal glom. Het jammerlijk mislopen van de 99,9% zekere titel leverde het ‘Liverpool van Overijssel’ zelfs landelijke publiciteit op. Nu lijkt het toch nog goed te komen. Want Steenwijkerwold ligt midden in het afzetgebied van 3D Noord en daar is dus opvulling gewenst door het vertrek van in elk geval DIO en FC Assen.

Mogelijk staat de ontmoeting Steenwijkerwold - USV komend seizoen weer op de wedstrijdkalender. Beide ploegen speelden voor het laatst tegen elkaar in het seizoen 2016/2017.

Helaas blijft dit vooruitkijken naar het nieuwe seizoen voorlopig beperkt tot weinig meer dan 1,5 meter. Meer zicht is er niet. De grote vraag is óf we in september wel kunnen beginnen aan een nieuw seizoen. Na de herfstvakantie wordt ook al geroepen. Of moeten we nog veel langer geduld hebben? Want van hoog tot laag, in welke klasse je ook speelt, FC Corona is de taaiste tegenstander die we met z’n allen hadden kunnen treffen.

Tot gauw, Ben Schuurman.

 

    

Contact met USV

Voetbalvereniging USV
Sportpark Hulsterlanden
Kon. Julianalaan 71
7711 KL Nieuwleusen

Telefoon: 0529 482 633
Email: info[at]unionsv.nl

Lid worden van USV?

Iedereen die graag in verenigingsverband wil voetballen, kan lid worden van USV. Zowel jeugd als senioren, jongens en meiden, dames en heren zijn welkom bij USV met de mooie accommodatie op sportpark Hulsterlanden.

Meer informatie en aanmelden >

Social Media en USV

Voetbalvereniging USV is ook actief op diverse sociale media. Op Facebook kun je lid worden van onze pagina om het laatste nieuws te volgen.

Volg ons op Twitter om op de hoogte te worden gehouden van wedstrijden en ander 'snel' nieuws!