Sportpark Hulsterlanderhalve meter.

Wat zal het geweest zijn? Eind februari? Zoals zo vaak op donderdagavond zaten we met te veel mensen aan een te klein tafeltje bij USV. Nee, zeker niet op anderhalve meter (…). Na een paar biertjes ging ook het witte soepkommetje met pinda’s rond. Waaruit iedereen zijn handjevol pakte. Samen delen. Zoals dat ook gaat met de zakjes Croky naturel en bolognese. Tussendoor werden de wereldproblemen besproken en pasklare oplossingen aangereikt. Corona? Kwam niet veel verder dan wat opgehaalde schouders. Griepje, loopt wel los. Ja toch? Ook eerste signalen dat dit weleens zou kunnen leiden tot voetballen zonder publiek, maakten nog weinig indruk. De manager van USV 3 was intussen ook aangeschoven. Altijd wel goed voor een gortdroge grap. Hij zag er zelfs nog wel voordeel in voor zijn team. ‘Want… wij zijn al jaren gewend om zonder publiek te spelen...’ Lachen en we plukten nog een pinda onder uit het schaaltje. Want die zijn het lekkerst. Extra zout. Nee, niet eerst de handen gewassen (…)

Daarna ging het snel met het gemene virus. Sportpark Hulsterlanden op slot. De wereld op slot. Huisarrest met corona als strenge cipier. Alleen even luchten om wat eten te halen bij de supermarkt. Achter een met Dettol gedesinfecteerd karretje. Snel wat uit de schappen grijpen. Want je wilt ter hoogte van de pasta’s geen file op je geweten hebben. Op de terugweg kom je meneer Praatgraag tegen. Je loopt er mompelend en knikkend met een grote boog omheen. Dat wilde je altijd al, maar zoiets heette tot voor kort asociaal. Vandaag toon je met dit ontwijkende gedrag juist oog te hebben voor de medemens. Het kan verkeren. Na dit riskante uitstapje wassen we direct onze handen. En dat gaan we die dag nog 8x herhalen. Lullen uit je nek gaat steeds moeizamer. Er begint een jaren ’80 matje overheen te groeien.

Onder druk van het naar vrijheid smachtende volk is er na 2 maanden weer wat licht in de tunnel. We wilden perspectief. Dus we krijgen perspectief. Ook wat voetbal betreft. Competities en toernooitjes blijven van de baan. Maar we mogen intussen wel weer een trainingsballetje trappen. Zelfs de senioren. Wel op anderhalve meter en met een rits aan voorschriften. Vanaf de zijlijn een kijkje nemen? Niet doen. Verboden! Zeg maar een besloten training, net echt.

Over perspectief gesproken. De kantine is en blijft dicht. Het bier en de pinda’s raken voor het eerst in het bestaan van USV over de datum. Pas per 1 september gaat de deur weer open. Als alles goed gaat. Vanaf die datum mag er ook weer een wedstrijdje worden gespeeld. Maar dan zonder publiek??? Welke geleerde heeft dat bedacht? Sommige hersenspinsels zijn onnavolgbaar. Ook wel een kronkel genoemd. Wel binnen achter het raam kijken, maar dus niet in de frisse buitenlucht. Zomaar een vraagje tussendoor: wie gaat zoiets bij een amateurclubje in goede banen leiden? En trouwens, welke wedstrijd dan? Denk even aan het vervoer. De uitspelende club moet of meerdere spelersbussen charteren of met een stuk of 20 auto’s komen. Anderhalve meter hè.

Zonder publiek is dus het onzalige idee. Alsof je een wedstrijd bij USV niet langs de lijn kunt bekijken zonder de anderhalve meter regel na te leven. Even rekenen. De omtrek van het veld is pakweg 350 meter. Maar wacht, we hebben een zit- en statribune. Komt dat goed uit. Daar kunnen we boven en onder een paar extra rijtjes kwijt. Dus laten we zeggen 2x50 meter ruimte erbij = 450 meter. Delen door 1.50 meter. En kijk eens hier: we kunnen 300 toeschouwers kwijt. Die van USV zijn te herkennen aan de blauwwit gestreepte mondkapjes met clublogo.

We hadden het over perspectief. Maar vanaf september 3e klas amateurs als USV laten voetballen zonder publiek? Dat voelt als 0,0 perspectief.

Tot gauw, Ben Schuurman

Contact met USV

Voetbalvereniging USV
Sportpark Hulsterlanden
Kon. Julianalaan 71
7711 KL Nieuwleusen

Telefoon: 0529 482 633
Email: info[at]unionsv.nl

Lid worden van USV?

Iedereen die graag in verenigingsverband wil voetballen, kan lid worden van USV. Zowel jeugd als senioren, jongens en meiden, dames en heren zijn welkom bij USV met de mooie accommodatie op sportpark Hulsterlanden.

Meer informatie en aanmelden >

Social Media en USV

Voetbalvereniging USV is ook actief op diverse sociale media. Op Facebook kun je lid worden van onze pagina om het laatste nieuws te volgen.

Volg ons op Twitter om op de hoogte te worden gehouden van wedstrijden en ander 'snel' nieuws!