COLUMN | Twitteren en streamen.

HODO-Ruinen gaat niet door, lees ik zondagmorgen op Twitter. De ellendige corona heeft HODO 1 en 2 platgelegd. De eerste corona-afgelasting in de klasse van USV 1 kon natuurlijk niet uitblijven. Het komt steeds dichterbij (…). De club uit Hollandscheveld was vorige week nog op bezoek bij USV. We gaan naar Steenwijkerwold. We hebben toestemming om net als anders onze volgers via Twitter en de Voetbal Live app te informeren over de wedstrijd. Dat zijn er extra veel want voetballen ja, maar dan zonder publiek. Corona. Onder meer de evenementen-branche is keihard getroffen door de gevolgen ervan. De afdeling tentenverhuur doet nog wel zaken. Zo’n beetje elke voetbalclub heeft er eentje opgezet om te kunnen plussen op het aantal kantine vierkante meters. Maar weer een helaas. Sinds het algehele verbod op toeschouwers staat ook de XL-tent bij Steenwijkerwold er eenzaam bij.

Afgelopen zondag Steenwijkerwold: niemand in de tent.

Op een bijveld is nog een partij aan de gang van lagere teams. Zittend tegen de muur van het kleedgebouw puffen ze na afloop uit. Voetballen zonder publiek zijn ze wel gewend. Voetballen zonder vrolijke derde helft niet. De kantine zit op slot. Douchen en naar huis. Hé kijk, een camera. Ja, de wedstrijd wordt ‘gestreamd’, zegt de technicus. We zien een mooie kans om de USV-supporters alsnog getuige te laten zijn van de wedstrijd. En willen graag de inloggegevens. Maar zo werkt dat niet. De beelden zijn exclusief (…) voorbehouden aan de klanten van café Gelderingen even verderop. Een poging de cameraman om te kopen mislukt. Goed bedacht door deze ondernemer. Kennelijk toch wat anders dan VoetbalTV. Die dienst staat uitgerekend nu bij clubs op zwart omdat de privacy waakhond gromt en blaft. Naast spelers, reserves en staf, tellen we een man of 8 die een ‘rol’ hebben bij deze wedstrijd. Chiel mocht ook mee. De KNVB vond dat geblesseerde spelers geen rol hadden en sprak een veto uit over hun aanwezigheid. Maar bedacht later tijdens een helder moment dat ze eigenlijk toch wel bij het team horen. Werkelijk. Aantal toeschouwers 0. Dat is niet helemaal waar. Achter het doel aan de overkant staat een paar man bij een doorkijkje achter het gaas. Ze hebben zelfs versnaperingen meegenomen (...). Dit gaat helemaal nergens meer over. Als volleerd ballenjongen vis ik nog een afzwaaier uit de bosjes voor keeper Gerwin Bosscha. Dertig tellen na het laatste fluitsignaal zitten we weer in de auto. We komen over de snelweg langs Staphorst. Er is landelijke ophef over de drukke kerkgang in het dorp. Het radionieuws van vier uur opent er zelfs mee. Ik luister en kan een gevoel van cynisme niet onderdrukken als ik denk aan de verplichte grote leegte zojuist op sportpark Steenwijkerwold (…). Nog nooit was ik zo vroeg thuis na een wedstrijd van het eerste. Frisser en fruitiger dan ooit om het verslag te typen. Maar ik doe er veel te lang over. Welke kop dekt de lading? Ik mis alle inspiratie. De komende 2 weken spelen wij thuis. Voor een stuk of wat bestuursleden, wat lokale pers, wie weet een ‘streamer’ of een paar boa’s om te controleren of de club wel voldoet aan alle regels. Voetballen ja, maar dan zonder publiek. #ikvinderzogeenbalaan (…).

Tekst: Ben Schuurman

Contact met USV

Voetbalvereniging USV
Sportpark Hulsterlanden
Kon. Julianalaan 71
7711 KL Nieuwleusen

Telefoon: 0529 482 633
Email: info[at]unionsv.nl

Lid worden van USV?

Iedereen die graag in verenigingsverband wil voetballen, kan lid worden van USV. Zowel jeugd als senioren, jongens en meiden, dames en heren zijn welkom bij USV met de mooie accommodatie op sportpark Hulsterlanden.

Meer informatie en aanmelden >

Social Media en USV

Voetbalvereniging USV is ook actief op diverse sociale media. Op Facebook kun je lid worden van onze pagina om het laatste nieuws te volgen.

Volg ons op Twitter om op de hoogte te worden gehouden van wedstrijden en ander 'snel' nieuws!