In memoriam Hendrik Ruinemans (1937 – 2020)

 

Hendrik met zonnebril en stropdas als leider van USV 1. Zoon Bert staat 5e van links. Alles stond die middag in het voorjaar van 1990 klaar voor een groots promotiefeest. Maar USV zou zich verslikken in nummer laatst RKO.

K&K is sinds jaar en dag dé interviewrubriek in het clubblad van USV. Vaste prik is de vraag naar het mooiste tenue. De antwoorden variëren volop. Van het roodwit van de Nederlandse topclubs, het blaugrana van Barcelona, het blauwwit van USV tot andere modieuze tinten. Over het lelijkste tenue was men het wel een tijd roerend eens: de Combitoernooi outfit van bouwbedrijf Ruinemans. Geheel in de huisstijl van het bedrijf voetbalden de timmerlui en metselaars in lichtbruine shirts en donkerbruine boeken en kousen. Directeur Hendrik moest er hartelijk om lachen. Valt mooi op toch? Iedereen heeft het erover. Betere reclame is er niet! Hendrik was een van de oprichters van het Combitoernooi. Een schot in de roos. Afgelopen juni zou de 35e editie van het toernooi zijn gespeeld.

Zijn bedrijf had een warme band met USV. Naast tal van anderen stonden ook veel USV’ers op de loonlijst van de grote en gerenommeerde aannemer. Als vanzelfsprekend was het bedrijf ook nauw betrokken bij de bouw van het clubgebouw. USV kon er altijd terecht. Voor materialen of om machines in de werkplaats te gebruiken. En als de jeugd een tripje maakte naar het buitenland, stonden de werkbussen klaar voor vervoer. Als ze maandagmorgen maar terug zijn, zei Hendrik. Sponsoring in natura. De naam van het bedrijf prijkte ook jarenlang op de kleding van de A-junioren van USV.

Eind jaren ’80 werd Hendrik leider van het eerste elftal. En zat hij op de bank naast trainer Wiebe de Boer. Een complementair stel. Wiebe als altijd bedachtzaam. Hendrik impulsiever van aard. Fanatiek. En soms ook weleens een tikkeltje ‘kort voor de kont’. Dat was hij zeker die vrijdagavond toen USV 1 werd verwacht op een toernooi in Ruinerwold. Het regende afzeggingen. Vlak voor vertrek dunde de selectie nog verder uit. Met het gezicht op zwaar onweer beende Hendrik over de parkeerplaats. Was niet van plan met minder dan 11 man op pad te gaan. Na wat gebel op kantoor kwamen die 11 er alsnog. Niet dat het humeur van Hendrik daardoor opklaarde. Want de aanvulling kwam vooral uit het vijfde en zesde. Met de nodige vertraging ging het richting Ruinerwold. Waar tegenstander Wijster totaal geen raad wist met het bonte gezelschap. USV won met 5-3. Een stunt. Hendrik was de stroeve aanloop vergeten en na afloop het zonnetje in huis. Deed rondjes in voor de vermoeide mannen en keek vol strijdlust uit naar de finale, een week later.

Hartverwarmend

Zo’n 20 jaar later werd Hendrik opnieuw leider. Nu samen met zijn Betty. Terwijl het seizoen op punt van beginnen stond, wilde het bij een van de teams van de jongste jeugd maar niet lukken om leiders te vinden. Hendrik en Betty sprongen samen in de bres. Zo zorgden beide 70’ers ervoor dat deze kleine USV’ers toch een leuke tijd hadden met alles erop en eraan. Inclusief de wekelijkse peptalk van Hendrik. Heel bijzonder. Ronduit hartverwarmend.

Eind september, vlak voor het publiekverbod bij wedstrijden, was Hendrik nog bij USV. Waar hij een partijtje van de jeugd bekeek en rondtoerde op zijn scootmobiel. Zuurstoffles achterop. Heb af en toe wat lucht nodig, gaf hij de omstanders met een knipoog uitleg over zijn gezondheid. Die was broos. Vrijdagmorgen ontvingen we het bericht van zijn overlijden. De lucht was op. Het einde van een vol en gevierd leven staat er op de overlijdenskaart. Hoe treffend. Wie Hendrik een beetje heeft gekend kan zich daar ongetwijfeld een voorstelling van maken.

Wij wensen Betty, kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden heel veel sterkte met dit grote verlies.  

USV ontving een kaart van de familie

Woensdagmorgen 21 oktober van 10.15 tot 10.50 uur is er gelegenheid tot condoleren in Uitvaartcentrum Nieuwleusen, Ds. Smitslaan 14 in Nieuwleusen. Om 11.00 uur wordt in besloten kring afscheid genomen van Hendrik. De bijeenkomst is te volgen via een livestream: www.uitvaartnieuwleusen.nl/uitvaartzorgonline.

 

 

Contact met USV

Voetbalvereniging USV
Sportpark Hulsterlanden
Kon. Julianalaan 71
7711 KL Nieuwleusen

Telefoon: 0529 482 633
Email: info[at]unionsv.nl

Lid worden van USV?

Iedereen die graag in verenigingsverband wil voetballen, kan lid worden van USV. Zowel jeugd als senioren, jongens en meiden, dames en heren zijn welkom bij USV met de mooie accommodatie op sportpark Hulsterlanden.

Meer informatie en aanmelden >

Social Media en USV

Voetbalvereniging USV is ook actief op diverse sociale media. Op Facebook kun je lid worden van onze pagina om het laatste nieuws te volgen.

Volg ons op Twitter om op de hoogte te worden gehouden van wedstrijden en ander 'snel' nieuws!