In memoriam Johan Ruinemans (1944 – 2020)

2021 Johan RuinemansZondag 12 januari van dit jaar. Op die vroege morgen waren het niet de woorden die het verhaal vertelden. Maar juist de lange stiltes. Het verzoek kwam bij ons via Thijs. Zijn broer Johan lag al een tijd in Isala en wilde ons spreken. Ons is, Peter, Dick en Ben. Wij wisten van zijn steeds verder afnemende gezondheid en besloten er meteen werk van te maken. Wat neem je mee? Je wilt ook niet met lege handen komen. Goed idee: de jubileumuitgave USV 90 jaar is net afgeleverd. De inkt was nog nat. Dus Johan had de primeur. Maar miste alle energie om er eens uitgebreid in te bladeren. Bij toeval sloeg hij het blad open op de pagina’s met de prachtige ‘Wij zijn USV’ foto. Met daarop van elk team van USV een speler afgebeeld. Van die opzet wisten we. Maar dat kleinzoon Ties op de foto stond als vertegenwoordiger van de JO10-1, was voor ons net zo’n grote verrassing als voor Johan. Hij zag het direct. Kijk, dat is Ties. Daar onderste rij. Ja, die met dat lange blonde haar. De foto, of liever gezegd Ties, werd dat uurtje telkens opnieuw bekeken. Gevolgd door verre blikken en lange stiltes. Slechts af en toe onderbroken door woorden van besef van een eindig leven. Je wilde ons graag spreken. Kunnen we wat voor je doen? Waarna het hoge woord eruit kwam. Ik wil komende zaterdag naar de reünie van USV. Ondanks alle beperkingen. Kost wat kost. Of we daar wat voor kunnen regelen. En mocht het toch niet lukken? Of we dan zijn voetbalvrienden willen vragen om dan hier bij hem langs te komen. Onder de indruk van het verzoek en deze wilskracht, verlieten we het ziekenhuis. Waar Ties bleef. Naast hem op het nachtkastje. En jawel, die zaterdag was Johan bij USV. Precies zoals hij het in gedachten had. Omringd door zijn voetbalmaten. Johan was jaren leider van jeugdteams. Vele seizoenen met Wessel Huzen. Later deed hij de B- en A-junioren met Felix Lensen en Henk Scholten. Met dit tweetal stapte hij over naar de senioren. Bij het laagste team hanteerde hij de vlag en toen dat door zijn spierziekte niet meer lukte, beperkte hij zich tot de zondagse administratie: het invullen van het wedstrijdformulier. Johan had het bijzonder naar zijn zin bij dit gezelschap. Vond het gezellig. En sloeg zelden een zondag over. ‘De doktoren staan er ook versteld van. Die begrijpen er niks van dat ik na al die jaren nog zo veel kan’, zei hij op belangstellende vragen naar zijn gezondheid. Zo lang het kon was Johan een vertrouwd gezicht bij USV. Als supporter langs de lijn en vaste deelnemer bij het kruisjassen. Johan, bescheiden, hard werken, doorzetten, niet klagen. Maandag kregen we het bericht van zijn overlijden. Bijna 10 maanden na een ontroerende zondagmorgen in Isala.

USV wenst Hilly, kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden heel veel sterkte met dit grote verlies.

Zaterdagmorgen 14 november van 9.00 tot 9.45 uur is er gelegenheid tot condoleren in Uitvaartcentrum Nieuwleusen, Ds. Smitslaan 14 in Nieuwleusen. Daarna wordt in besloten kring afscheid genomen van Johan. De afscheidsdienst is vanaf 10.00 uur te volgen via een livestream: www.uitvaartnieuwleusen.nl/uitvaartzorgonline.

Contact met USV

Voetbalvereniging USV
Sportpark Hulsterlanden
Kon. Julianalaan 71
7711 KL Nieuwleusen

Telefoon: 0529 482 633
Email: info[at]unionsv.nl

Lid worden van USV?

Iedereen die graag in verenigingsverband wil voetballen, kan lid worden van USV. Zowel jeugd als senioren, jongens en meiden, dames en heren zijn welkom bij USV met de mooie accommodatie op sportpark Hulsterlanden.

Meer informatie en aanmelden >

Social Media en USV

Voetbalvereniging USV is ook actief op diverse sociale media. Op Facebook kun je lid worden van onze pagina om het laatste nieuws te volgen.

Volg ons op Twitter om op de hoogte te worden gehouden van wedstrijden en ander 'snel' nieuws!