Dreamteam.

Wéér niet. Over de worst die ons onlangs nog voor de neus werd gehouden. Met dat aantrekkelijke aroma van meer vrijheden en misschien zelfs een terrasje. Nou, die ligt alweer in de koelkast. En wordt droger en droger.

Nog geen week na de verkiezingen draaiden Mark en Hugo dinsdag hun grijsgedraaide, sombere riedeltje af. Voorlopig nog geen vrolijk voorjaar. Geen versoepelingen. Volhouden met z’n allen. Verzetjes, activiteiten, festiviteiten? Zet er maar een streep door. Ook bij de KNVB ligt het rode potlood ongetwijfeld alweer op het bureau. Het idee is om met de Regio Cup toch nog iets van dit seizoen te maken. Maar als het nog even duurt kan er ook door dit plan een vet kruis. Intussen nadert 30 juni. De einddatum van het seizoen 2020/2021. Dan wordt duidelijk hoe gemotiveerd ‘Voetballend Nederland’ nog is na 2 seizoenen van nul komma niks. Trekken we in september gewoon de schoenen weer aan? Of vinden we het wel best en blijven ze voorgoed onder in de kast?  

Ach, met de jongste jeugd zal het allemaal nog niet zo’n vaart lopen. En ook de eerste elftallen komen wel weer op gang. Ik heb vooral te doen met al die O-19 teams (m/v). De leeftijdsgroep bij uitstek waar je bij reünies graag aan terugdenkt. Waar banden worden gesmeed voor het leven. De tijd waar je met elkaar de eerste biertjes drinkt. De periode waar je zomaar gevraagd kunt worden als wissel bij het eerste. En je de jeugdloopbaan afsluit met een onvergetelijk toernooi in het buitenland. Zo’n lang weekend zonder slaap. Waarin voetbal bijzaak is, maar de nachtelijke escapades voor eeuwig in het collectieve teamgeheugen worden gegrift. Door alle beperkingen en maatregelen gaan deze unieke ervaringen compleet voorbij aan de lichting oudste tieners. Zo jammer voor ze.    

Bij de senioren denk ik aan al die Dreamteams. Elke vereniging heeft ze: de vriendenteams. Sinds jaar en dag bij elkaar. Met selecties van een man of 25. Waarvan de leider opgelucht is dat hij op de wedstrijddag nog een speler van een ander team kan lenen. Om toch aan 11 man te komen. Van die spelers die nooit trainen, maar met veel souplesse de 3e helft aanvliegen. Het team van rechtsback Mark (41). De vlotte vertegenwoordiger die al 10 jaar roept dat hij stopt vanwege zere knieën. En al net zo vaak is verleid nog een jaartje door te doen (je hebt die jonge gasten nog steeds in je zak, Mark). Het team van stijlvolle spelverdeler Cees (34). Die op zijn werk opnieuw promotie maakte en tijdens de lockdown heeft besloten een zeer ambitieuze studie op te pakken. Het team van Romano (37). Specialist in het spelen van de bal naar de verkeerde kleur. In de cruciale wedstrijden houdt hij vaste prik 90 minuten de bank warm naast de leider. Hij begon afgelopen herfst vol overgave aan het Pieterpad, waar hij niemand in de weg wandelt. Het team van Jeroen (25). De benjamin is nog niet zo lang lid van dit elitegezelschap. De pijlsnelle buitenspeler kreeg bonje met de trainer van het eerste en werd door het Dreamteam met open armen ontvangen. Het enfant terrible vindt voetballen ‘soms wel leuk’, maar het liefst draait hij het hele weekend plaatjes met zijn kameraden van de geheime zender. Het team van leider Sjoerd (52). Sinds de oprichting het cement van het Dreamteam. Het manusje-van-alles, organisator van reisjes, spelersronselaar, beheerder van de boetepot en -hoe makkelijk is dat- invaller voor kantinediensten van zijn spelers. Het Dreamteam was zijn alles, maar de verstokte vrijgezel is al maanden nergens meer gesignaleerd. Het team van Bart (30). Die zeker gaat stoppen. Hij wordt binnenkort voor het eerst papa (het wordt een zoon, zelfs de naam is al bekend: Noah) en wil zich volledig in dit vak bekwamen. Het team van Tjeerd (31). De leraar Duits had ook snode plannen in die richting, maar werd totaal onverwacht aan de dijk gezet door zijn vriendin. Hij woont voorlopig weer bij zijn ouders, een heel eind uit de buurt. Het team van Hussain (41). De zo verdienstelijk geïntegreerde Syrische vluchteling schijnt al tijden geleden met zijn gezin te zijn verhuisd. Niemand weet precies waarnaartoe. Het team van de vrolijke buren Tim (38) en Yan (38). Zij kochten allebei een racefiets en toeren nu in strakke, fluorescerende Jumbo Visma pakjes door de provincie. En dat bevalt ze goed. Ook echtgenotes Laura en Esther zijn content met deze sportieve ontwikkeling. Op een fiets zonder voetbaltas onder de snelbinders blijken ze zomaar uren eerder thuis te zijn. Nog nooit vertoond: ze kunnen zelfs mee op de thee bij schoonmoeder.  

De groepsapp van het Dreamteam staat symbool voor de huidige staat van het ooit zo hechte gezelschap. Die is zorgelijk. Het medium stond dagelijks garant voor meerdere porties onzin, pikante filmpjes, de laatste roddels en voorbeschouwingen op de komende match. Maar de app met de markante tune, pingelt nog maar zelden. De full screen echo van Noah (goed kijken, ja daar, een jongetje) was een van de laatste meldingen.

Op 30 juni zullen we het weten: worden de Dreamteams na al die maanden van onthouding succesvol gereanimeerd? Of zorgen ze voor een kaalslag op de ledenlijsten van clubs? Omdat ze zich definitief gaan beperken tot die ene sport: Studio Sport.                     

(Tekst: Ben Schuurman)

                 

Contact met USV

Voetbalvereniging USV
Sportpark Hulsterlanden
Kon. Julianalaan 71
7711 KL Nieuwleusen

Telefoon: 0529 482 633
Email: info[at]unionsv.nl

Lid worden van USV?

Iedereen die graag in verenigingsverband wil voetballen, kan lid worden van USV. Zowel jeugd als senioren, jongens en meiden, dames en heren zijn welkom bij USV met de mooie accommodatie op sportpark Hulsterlanden.

Meer informatie en aanmelden >

Social Media en USV

Voetbalvereniging USV is ook actief op diverse sociale media. Op Facebook kun je lid worden van onze pagina om het laatste nieuws te volgen.

Volg ons op Twitter om op de hoogte te worden gehouden van wedstrijden en ander 'snel' nieuws!