COLUMN | Tukker FM.

Ken je DAB? Staat voor Digital Audio Broadcasting. Met DAB-radio’s heb je kraakheldere ontvangst van een grote variatie aan radiozenders. Hou dat even vast.

 

Ken je Frankie? Hij is 21 jaar, keeper van USV 2 en in tegenstelling tot veel zijn generatiegenoten geen webdesigner, SEO-specialist of klantenanalist. Nee, Frankie is bouwvakker en heeft dan ook een hamer met een gouden steel in handen. Hij is huisklusser van zijn (USV) vrienden. Carportje timmeren, deurtje afhangen, een kozijn hier, een afdak daar. De opdrachtgever zelf staat er met glimmende schoentjes bij. Met in de ene linkerhand een filtertje en in de andere linkerhand de mobiel om de barbecue en het bier te regelen. Om te vieren dat Frankie over een uurtje de klus geklaard heeft. Alle andere linkerhanden komen vanzelf op de geur van het geroosterde vlees af. Goed gedaan ‘Bouwke’, want zo wordt de handyman genoemd. Proost, volgende week bij ons? De keukenkastjes willen niet meer dicht.

De werkbus van Frankie staat ook regelmatig bij USV geparkeerd. Hij heeft een basisplaats in de opstelling van het bouwteam dat bezig is met de renovatie van de kleedkamers en de andere sanitaire voorzieningen. Frankie beweegt zich soepeltjes tussen de doorgewinterde routiniers van het gezelschap. Hij kan nog wel wat leren van deze bouwdino’s. Denk vooral aan het onderdeel communicatie. Frankie geeft namelijk voortdurend duidelijke en begrijpelijke antwoorden op vragen, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Leken, zoals ik, die informeren naar de voortgang van het bouwproject, moeten immers zo veel mogelijk om de tuin worden geleid. Dus vraag: wat is de bedoeling van die grote stapel balken? Dan zeg je niet: ‘dit worden de nieuwe duurzame zitbankjes voor de kleedkamers’. Nee Frankie, het enige juiste antwoord luidt: ‘we gaan de speeltuin uitbreiden met 20 nieuwe wipwappen’. Aha. Ook de dagstart is soms nog een leermomentje voor Frankie. De routiniers pellen dan zwijgend in alle vroegte een hardgekookt ei aan de stamtafel. Eentje pakt een bierviltje en frommelt het rode bouwpotlood uit de werkbroek. Net onder het logo van Heineken is nog ruimte voor een schets van een koofconstructie. Waarna het viltje onder begeleiding van een donkerbruine bromtoon naar de overkant van de tafel wordt geschoven. Daar wordt de leesbril erbij gepakt. En volgt er na een korte studie, een langgerekt mwôôôh-hummm-signaal. Duidelijk verhaal, d’ran! Daar kunnen we op kantoor nog wat van opsteken. Vertellen we eerst stuk voor stuk wat we gisteren allemaal hebben gepresteerd (zóóóhhh, knap hoor, geweldig gedaan, applaus, en je was nog wel flink verkouden). Dan wat er vandaag op het programma staat (ambitieus zeg, geweldig plan, toppietop, let je wel goed op jezelf?). En ten slotte wat ons dwars zit (oh, eh, ja…zullen we daar vanmiddag even een bilaatje over inschieten?). Fijne dag, werkzuuhh! Dat kan dus anders. En vooral korter.

 

Zeg je bouwvakkers, zeg je arbeidsvitaminen. Dat was zo, dat is zo, dat blijft zo. De routiniers hadden zo’n stoffige transistor. Ingenieus weggewerkt in een soort van houten vogelhuisje. De antenne fier overeind dankzij een rol duckttape. Kom maar door Henk Wijngaard. Met je vrachtwagen volgeladen met 120 varkens, bestemming Beiroet! Hoe verzin je het? Maar ja, het timmert en tegelt zo lekker weg. Dit muzikale onderdeel van het ambacht heeft Frankie razendsnel opgepikt. Zijn Makita DAB + radio staat strak afgestemd op Tukker FM. ‘Donders mooi’ en te ontvangen in heel Noordoost-Nederland. Het duo Harry en José zwijmelt bij het ‘Vuur van verlangen’, Ciska Peters (75 jaar intussen) blijft op zoek naar die ‘Oude boerderij’ en de seventees smartlappenband De Four Tak is nog steeds smoorverliefd op ‘Angelina’. Echt waar. Ik overweeg een motie van afkeuring in te dienen. Weinig kans. De routiniers steken goedkeurend hun duim omhoog en Frankie zet de radio zelfs nog een streepje harder. Speciaal voor jou, zegt hij. Want 1 keer raden wie daar weer aan komt toeteren in zijn truck uit bouwjaar 1987. Dankzij de haarzuivere DAB-ontvangst galmt de missie duidelijker dan ooit door de gangen bij USV: Henk Wijngaard is niet onderweg naar Emmen of Goor. Nee, die suffe planner heeft hem voor de zoveelste keer naar Beiroet gestuurd. Met 120 varkens in de bak. Dat is 88 dagen sturen. Om vervolgens van slager Ali te horen dat ze daar geen varkens pruimen. Ze hadden schapen besteld. Pfff…

Met dank aan DAB en de playlist van Tukker FM weet ik het zeker: Frankie, daar kun je op bouwen!

Tekst: Ben Schuurman   

  

Contact met USV

Voetbalvereniging USV
Sportpark Hulsterlanden
Kon. Julianalaan 71
7711 KL Nieuwleusen

Telefoon: 0529 482 633
Email: info[at]unionsv.nl

Lid worden van USV?

Iedereen die graag in verenigingsverband wil voetballen, kan lid worden van USV. Zowel jeugd als senioren, jongens en meiden, dames en heren zijn welkom bij USV met de mooie accommodatie op sportpark Hulsterlanden.

Meer informatie en aanmelden >

Social Media en USV

Voetbalvereniging USV is ook actief op diverse sociale media. Op Facebook kun je lid worden van onze pagina om het laatste nieuws te volgen.

Volg ons op Twitter om op de hoogte te worden gehouden van wedstrijden en ander 'snel' nieuws!