In memoriam Bertus Wicherson (1950 – 2021)

 (door Ben Schuurman)

Back to the seventies. Holten thuis. Wat een dag was dát aan de Paltheweg. Een voorafje tussen de jeugd van PEC Zwolle en USV, nieuwe voetbaltassen aangeboden door de directie van Unikap, een spetterend optreden van muziekkorps Crescendo en 1.000 man langs de lijn voor de absolute topper tussen USV en Holten. USV verdedigde in een zinderende tweede helft een 2-0 voorsprong, maar stond op omvallen. Nog een kwartier volhouden. Dan hands, penalty. Holten specialist Johan Huzen meldde zich voor de aansluitingstreffer. Gejuich: doelman Bertus Wicherson lag in de goede hoek en stopte de strafschop. Holten gaf niet op. Nog geen 3 minuten later stond Hondelink oog in oog met Bertus Wicherson. Weer gejuich: opnieuw kwam de doelman als winnaar uit de strijd: de zege was binnen. Ap Mijnheer scoorde beide treffers, maar ook Bertus Wicherson deed deze middag nadrukkelijk een gooi naar de titel ‘man of the match’…

Back to the seventies. Sallandia thuis. Was het onderschatting? Een collectieve ‘offday’? USV verslikte zich lelijk tegen laagvlieger Sallandia uit Deventer. Het ging direct al mis toen verdediger Marinus Kremer en keeper Bertus Wicherson elkaar hopeloos in de weg liepen. Tien minuten later had Wicherson het nakijken op een afstandsschot van kanon Egberts en liet zich even later verrassen door de slimme Fuchs. Een boze trainer Wiebe de Boer had genoeg gezien en greep in tijdens de rust. Harry Borger werd gewisseld voor Koop Krul en ook doelman Bertus Wicherson mocht gaan douchen. Hij werd vervangen door Klaas Jansen. USV begon aan een inhaalrace en die leek na de 3-3 zowaar nog een puntje op te leveren. Maar geheel in stijl van deze middag ging Sallandia er vlak voor tijd alsnog met de volle buit vandoor…

Back to the seventies. Overwetering uit. Op een door de vele regen spekglad veld was USV veel sterker dan de thuisploeg. Toch waren het de Olstenaren die halverwege de eerste helft volstrekt onverdiend op voorsprong kwamen. Na rust veranderde er niks aan het spelbeeld. USV drong aan en Overwetering loerde op een counter voor de allesbeslissende 2-0. Niet ver voor tijd leek Overwetering in die opzet te slagen. USV speelde alles of niets en dacht niet meer aan verdedigen. Ruim 30 meter uit zijn doel was de alerte keeper Bertus Wicherson een fractie eerder bij de bal dan de doorgebroken tegenstander. Om direct hierop met een geweldige pass Jan Boschman aan het werk te zetten. Die ging zijn mannetje voorbij waarna Heine Drenth de dikverdiende, maar niet meer verwachte gelijkmaker scoorde…

Bertus Wicherson was in de jaren ’70 keeper van USV 1. Geen sluitpost die als een adelaar spectaculair naar de bovenhoek vloog. Hij was veel meer van sober, degelijk, betrouwbaar. En zoals alle keepers overkwam hem ook wel eens een - in zijn geval-  ‘Wichersonnetje’. In het seizoen 1973/1974 promoveerde Bertus met het eerste elftal naar de vierde klasse van de ‘grote’ KNVB. Een historische prestatie want tot dan had USV alleen maar in de afdeling Zwolle geacteerd. Toenmalige trainer Piet Vogelzang dacht de sprongkracht van zijn spelers te vergroten door ze wekelijks over een parcours met ijzeren hekjes te laten springen. Dat was nou niet bepaald Bertus’ favoriete oefening. Want je kon erop wachten: halverwege de hordenloop bleef hij ergens haken. En was het gefoeter niet van de lucht. ‘Die rothekjes ook elke keer.’ Humor. Bertus kon er ook zelf altijd snel weer om lachen. Eind ’70 stapte hij over naar de lagere senioren om daar nog een aantal jaren te keepen. Ook na zijn actieve voetbalperiode was Bertus regelmatig bij USV. Bijvoorbeeld om een handje te helpen bij het inbinden van het clubblad. Of om bij feestelijke gelegenheden gasten van drankjes te voorzien. Tot aan corona was Bertus medeorganisator van de kaartavonden. Ook was hij te vinden langs de lijn bij wedstrijden van het eerste elftal. Maar niet als FC Groningen thuis moest spelen. Dan zat hij in het hoge noorden op zijn vaste plek in het stadion.

Bertus was al een tijd ziek. Maandagmorgen ontvingen we het droevige bericht van zijn overlijden. Een penalty tegenhouden lukte keeper Bertus meerdere keren, maar deze slopende ziekte was niet te stoppen. Bertus werd 71 jaar.

Wij wensen Dineke, kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden heel veel sterkte met dit grote verlies.

Condoleance en afscheid

Vrijdag 2 juli is er van 19.00 tot 20.00 uur gelegenheid tot condoleren in Uitvaartcentrum Nieuwleusen aan de Ds. Smitslaan 14. De afscheidsbijeenkomst vindt in besloten kring plaats.

Voorjaar 1987: Bertus (voorste rij, 3e van rechts met bal) kampioen met USV 4.

Voorjaar 1974: Met Bertus (voorste rij, 3e van rechts met bal) als keeper promoveert USV 1 voor het eerst naar de 'grote' KNVB.

 

Contact met USV

Voetbalvereniging USV
Sportpark Hulsterlanden
Kon. Julianalaan 71
7711 KL Nieuwleusen

Telefoon: 0529 482 633
Email: info[at]unionsv.nl

Lid worden van USV?

Iedereen die graag in verenigingsverband wil voetballen, kan lid worden van USV. Zowel jeugd als senioren, jongens en meiden, dames en heren zijn welkom bij USV met de mooie accommodatie op sportpark Hulsterlanden.

Meer informatie en aanmelden >

Social Media en USV

Voetbalvereniging USV is ook actief op diverse sociale media. Op Facebook kun je lid worden van onze pagina om het laatste nieuws te volgen.

Volg ons op Twitter om op de hoogte te worden gehouden van wedstrijden en ander 'snel' nieuws!