Fleur Kisjes: Manager De Koperen Hoogte

1718 Fleur Kisjes

De sponsors die ik tot nu toe mocht bezoeken hebben een ding gemeen. Ze zijn allemaal gevestigd binnen de grenzen van Nieuwleusen. Sponsors die gericht zijn op Nieuwleusen, sponsors die gericht zijn op afzet van hun producten in Nederland en zelfs daarbuiten tot combinaties van die twee. Voor deze bijdrage ga ik de dorpsgrens en zelfs de gemeentegrens over. Hoewel het voor veel Nieuwleusenaren niet zo zal voelen. Per slot van rekening was de Lichtmis tot 2001 nog gemeente Nieuwleusen. Maar na de gemeentelijke herindeling is de Lichtmis toegevoegd aan de gemeente Zwolle terwijl het grootste deel van de gemeente Nieuwleusen ondergebracht werd bij de gemeente Dalfsen.

Uit het gesprek met Fleur Kisjes constateer ik dat de binding met Nieuwleusen en Dalfsen onveranderd belangrijk wordt gevonden. Verderop in dit artikel kom ik daar nog op terug. Fleur is manager bij De Koperen Hoogte. Samen is Fleur met twee collega managers en een groep enthousiaste medewerkers verantwoordelijk voor de backoffice en frontoffice activiteiten. Vrij vertaald houdt backoffice meer de kernactiviteiten in die van buitenaf niet zichtbaar zijn. Denk aan de administratie. Frontoffice werkzaamheden zijn voor de klant direct zichtbaar, zoals baliewerkzaamheden.

Tot nu toe was mijn ervaring dat de sponsors ondernemers zijn die zelf een bedrijf hebben opgericht of hebben overgenomen. De Koperen Hoogte wordt geleid door managers en toen ik de naam van Fleur door kreeg vormde bij mij een beeld van een pittige vrouw van middelbare leeftijd die met straffe hand het bedrijf leidt. Ik was best verrast om welkom geheten te worden door een jonge enthousiaste vrouw. Een afspraak maken voor een gesprek was dan ook zo gemaakt. Bijzonder vind ik altijd de ‘toevalligheden’ die het leven soms biedt. Zoals onverwachte gemeenschappelijke kennissen of familieleden. Zo blijkt een oom van Fleur een oud-collega van mij te zijn waar ik zo’n dertig jaar geleden mee heb samengewerkt maar ook privé menig pilsje mee heb gevat. Herinneringen aan oude tijden flitsen even door mijn hoofd. Maar daar ben ik niet voor gekomen. Om het gesprek richting Fleur en De Koperen Hoogte te leiden vraag ik wat haar achtergrond is.

Fleur is een vlotte prater en op een prettige en beeldvormende wijze neemt ze mij mee naar haar jeugd. Dat ze via de Thorbecke Scholen Gemeenschap op het Deltion College terecht was gekomen. Op het Deltion College volgde ze de opleiding IBS (International Business Studies). IBS is een opleiding die zich richt op het internationaal zakendoen. In principe heeft de opleiding weinig met horeca te maken en daarom hield Fleur de opleiding na een tijdje voor gezien. Toch heeft Fleur achteraf gezien wel profijt van de opleiding gehad. Fleur komt uit een familie waar de horeca niet vreemd is. Haar moeder runt een prachtige trouwlocatie. In haar schooltijd heeft ze dan ook diverse functies vervuld bij diverse horecabedrijven. Bij verschillende bedrijven heeft ze in de bediening gewerkt bij evenementen geassisteerd etc. Tijdens het benoemen van haar werkzaamheden benoemt Fleur ook haar werkzaamheden in de businesslounge van PEC Zwolle. “Je voetballiefde is dus blauw/wit gekleurd!” merk ik op. Fleur moet lachen. “Ja wat PEC Zwolle en mijn sponsorbinding met USV betreft lijkt dat wel zo. Maar ik heb zelf bij SVD gevoetbald en niet bij de blauw/witte buren. Als tiener heb ik altijd al met dezelfde jongens gevoetbald. De vereniging moest zelfs later toestemming aan de KNVB vragen of ik in een mannenteam mocht voetballen.”
Na de vraag aan Fleur om te komen werken in een brasserie in Spanje kwam er een einde aan het zelf voetballen. Fleur verdween voor een aantal jaren naar Rada De Moraira, Valenciana in Spanje, waar ze ook meehielp met het opzetten van een Grand Cafe. Spanje beviel Fleur goed. “Zo goed dat ik eigenlijk niet van plan was om me weer hier in Nederland te gaan vestigen.” Met glinsterende ogen kijkt ze mij aan. “Het leven is er zo anders. De mensen gaan anders met elkaar om. Veel eerder bereid om elkaar te helpen. Ook voelt het leven er lichter en ook energetischer aan.” Samen komen we tot de conclusie dat de stand van de zon hier vast invloed op heeft.“ Zelfs met ‘mañana mañana’ leer je leven en merk je dat het in die gemeenschap werkt!” Tijdens haar verblijf in Spanje heeft Fleur ook een certificaat Spaans gehaald.

“Hoe ben je dan toch weer in Nederland terug gekomen?” wil ik weten. In 2016 was Fleur tijdelijk terug in Nederland. Een oom van Fleur runt HC Support in Ommen. HC Support is een horeca en catering uitzendbureau. Fleur is ook lang werkzaam geweest voor dit bureau. “Ik weet nog een leuke functie bij De Koperen Hoogte voor jou.” begon mijn oom. “Eigenlijk had ik mijn hoofd er helemaal niet naar staan. De drang om terug naar Spanje te gaan was groot.” Haar oom had echter een goed argument om wel te solliciteren. “Wanneer het niets lijkt te zijn trek je de sollicitatie weer in en kun je alsnog weer naar Spanje gaan!” Nieuwsgierig gemaakt door haar oom, is Fleur het gesprek aangegaan.” Haar eerste ontmoeting met eigenaar Hennie van der Most was in een ruimte waar gerookt mocht worden. Onder het genot van een sigaretje was er direct een click tussen beiden. “Hennie van der Most is een inspirerende man met veel ideeën maar staat ook open voor andermans ideeën. Hennie is nog steeds eigenaar van het gebouw De Koperen Hoogte. Het feit dat ik hier zit geeft aan dat beide partijen het in elkaar zien zitten.” Fleur is in dienst bij Hennie van der Most. Op de achtergrond is hij nog als adviseur aanwezig. Hennie verhuurde de faciliteiten eerst aan derden en aan oud personeel. Nu is hij weer eigenaar en laat de zaak runnen door het management en personeel.”

1718 Koperen Hoogte

Na een langdurige verbouwing, van de uit 1932 stammende watertoren, werd in 2001 De Koperen Hoogte met het ‘ronddraaiende’ restaurant geopend. De geschiedenis leert dat de doelgroep waar De Koperen Hoogte zich op richtte te hoog gegrepen was. Het gevolg was dat Hennie van der Most in juli 2015 besloot De Koperen Hoogte te sluiten. Slechts voor korte duur. Nog diezelfde maand werd door een nieuwe exploitant een doorstart gemaakt en gingen restaurant en begane grond weer open. De faciliteiten worden sindsdien door Van der Most verhuurd. De lering die uit de geschiedenis werd getrokken is dat Hennie van der Most voor veel mensen het gezicht van De Koperen Hoogte was. Reden waarom hij nu op de achtergrond aanwezig is in een adviserende rol. Fleur en haar collega’s zijn het aangezicht en aanspreekpunt voor gasten en personeel. “Het is heel fijn om goede mensen om je heen te hebben want je doet het samen. Wij vinden het dan ook belangrijk om een goede teamgeest te hebben en nieuwe mensen worden geselecteerd op karakter en vaardigheid. Niet alleen moeten ze goed in hun werk zijn. Ze moeten ook in het team passen.”
Fleur haalt nog een kop koffie voor ons op. Ondanks dat ik niet veel koffie meer drink kan ik de verleiding niet weerstaan om nog een lekker ‘bakkie’ te nemen. Terwijl Fleur weg is kijk ik rustig om mij heen. Wat mij opvalt is de mooie rustige ambiance. De glimmende hal van marmer en met veel groen. Een opvallende houtsculptuur van een roofvogel trekt mijn aandacht het meest. Werkelijk prachtig. Er komt een groep mensen binnen die begroet wordt door een man die achter mij zit. Voorafgegaan door een personeelslid wordt het gezelschap begeleid naar een andere ruimte. Ondertussen heeft Fleur zich weer aan tafel gezet. Ik doe de suiker en melk in mijn koffie en kijk dan Fleur weer aan.

“Waarin verschilt de organisatie ten opzichte van voor 2015?” heropen ik ons gesprek terwijl ik de melk en suiker door mijn koffie roer.. “De grote uitdaging is om van ons oude imago af te komen. Wij willen laagdrempeliger zijn. Toegankelijker voor iedereen. De prijzen zijn aangepast. We hebben afscheid genomen van dure merkwinkeltjes, de golfbaan heeft plaatsgemaakt voor visgelegenheden. Wat nog wel overeenkomt is deels het interieur en de intentie om goede kwaliteit te leveren.” Om iedereen het gevoel te geven welkom te zijn is besloten om de golfbaan te sluiten. Voor veel mensen uit deze omgeving heeft golf een uitstraling die niet bij hun ‘no nonsense’ mentaliteit past. Mensen herkennen zich meer in vissen. Reden waarom wij de visarrangementen zijn gestart.” Enthousiast vertelt Fleur over de mogelijkheid te vissen op karper en forel. Ze beschikken over een grote plas waarin meer dan zeventig karpers zwemmen. Het gemiddelde gewicht van deze karpers is 30 pond. De zwaarste tot nu gevangen karper woog 25,6 kg. Maar het zou zo maar kunnen dat je een nog veel zwaarder exemplaar aan de haak kan slaan. Het spreekt voor zich dat alle zeilen bijgezet moeten worden om zo’n vis aan wal te krijgen. Maar wanneer dat lukt is de voldoening des te groter. Naast de karperplas beschikt de Koperen Hoogte ook over drie plassen waar je kunt vissen op forel. Er zijn in totaal drie forelvijvers. Vijver 1 is de grote plas en hier bestaat het visbestand uit grote en woeste zalmforel, beekridders en bruine forel in een gewichtsklasse van 2 tot 6 kilo. In vijver 2 en 3 wordt elke dag zalmforel uitgezet. Het aantal uit te zetten vissen is afhankelijk van het aantal te verwachten vissers. Het bestand en de regels verschillen per vijver. De gevangen forel kan ter plekke gerookt worden. Verser kun je het niet krijgen.
De golfkarretjes doen nog steeds dienst. Ze vervoeren nu geen mensen van hole tot hole maar zijn er om de vissers te voorzien van eten, drinken en lekkere hapjes. De Koperen Hoogte biedt diverse arrangementen aan. Individuen maar ook groepen zijn van harte welkom. Ook zijn er plekken waar een tent staat zodat je ook ’s nachts kunt vissen. Visbenodigdheden kun jezelf meenemen maar huren of kopen is ter plekke ook mogelijk. Er worden tevens elektromotorboten verhuurd (vier stuks). Voor de liefhebber en geïnteresseerden adviseer ik om eens op de volgende sites te kijken: https://dekoperenplas.nl/contact/

“Maar je hoeft niet van vissen te houden om je bij ons prima te vermaken hoor!” lacht Fleur. Ze kan echt enthousiast vertellen over de diverse mogelijkheden die De Koperen Hoogte te bieden heeft.
Met mooi weer heeft het Grand Café een mooi terras waar je van een kop koffie of een heerlijke lunch kunt genieten. Wanneer het weer niet meewerkt is het binnen in ons Grand Café ook goed toeven.
Bij Steaks & More kun je goed terecht voor een goed stuk vlees maar ook kun je er zalm en kip- of groentespies bestellen.
Bij restaurant La Tour kun je op een hoogte van 55 meter genieten van het uitzicht en een heerlijke culinaire maaltijd. Het restaurant draait rond en zorgt daardoor voor afwisseling in het uitzicht.
In het weekend zijn er twee All-In restaurants geopend om gezellig te genieten van een buffet of om met elkaar te gourmetten. In de Fresh Fish Corner staat in het weekend een All-In visbuffet klaar.
De Koperen Hoogte is ook een zeer geschikte plek om te vergaderen of feest te vieren. “Wanneer mensen belangstelling hebben zijn wij graag bereid mee te denken. In goed overleg met elkaar is er veel mogelijk.”
Wanneer je goed getafeld hebt, feestgevierd hebt of een vergadering hebt bezocht is het ook mogelijk een hotelkamer te huren.

1718 visvijver Koperen Hoogte

Als leek kan ik mij voorstellen dat de missie van De Koperen Hoogte om laagdrempeliger te zijn prima aansluit bij het sponsoren van een voetbalvereniging. Bij USV maakt niemand zich druk om wat het inkomen is van een ander. Wel delen alle leden voetbalvreugde en gezelligheid met elkaar. Deze sfeer lijkt De Koperen Hoogte ook na te streven. Ze willen laagdrempelig zijn. “Iedereen moet zich welkom voelen!” liet Fleur mij in het begin van het gesprek weten. Op mijn vraag over het hoe en waarom sponsoren, kwam dan ook geen verrassend antwoord. “Zoals gezegd ben ik zelf ook een enorme voetballiefhebster.” herinnert Fleur mij aan haar voetbalverleden. “Deze sport heeft mijn passie.” Het is dus niet zo vreemd dat Fleur met liefde voetbalverenigingen ondersteunt. Maar er is meer. Daarnaast vindt Fleur dat USV een mooi centraal gelegen punt in de regio is. Een regio waar al diverse mensen hun weg weten te vinden naar De Koperen Hoogte. Gezien de historische band met deze regio is het een wens om contact te blijven houden. Het bij sommige mensen bestaande imago van een restaurant dat niet voor iedereen toegankelijk is, wil Fleur dan ook graag veranderd zien. “USV groeit en wil blijven groeien. USV werft nieuwe leden en trekt mensen aan door steeds vernieuwend bezig te zijn. Daarin zie ik veel overeenkomst. Ik heb wel eens een sponsoravond bezocht en toen viel mij ook al het gevoel van saamhorigheid op. Een sponsorbord is onze bijdrage aan jullie vereniging en natuurlijk wensen wij dat het bord leden uitnodigt om bij De Koperen Hoogte te komen eten, een feestje te houden, een evenement te bezoeken of te komen vissen.”

Tenslotte wil ik nog van Fleur weten wat de plannen voor de toekomst zijn. “Naast wat geplande renovaties en verbouwingen, niets. De toren is oud en vraagt nog wel wat aandacht. Verder hebben wij geen plannen in de richting van nieuwe of andere concepten. De beeldvorming rond De Koperen Hoogte blijven verbeteren is en blijft een uitdaging. Dat geldt overigens voor elk bedrijf. Je mag en kunt nooit verslappen want voor je het weet raak je een marktaandeel kwijt.“ Ook zou De Koperen Hoogte wel meer verwijsborden willen plaatsen. Tot nu toe is het moeilijk gebleken om daar toestemming voor te krijgen. “Vooral vanuit het oosten komend valt ons bedrijf niet goed op! Hier willen wij graag verandering in aanbrengen.”

Zo komt er een einde aan het gesprek en is het tijd om afscheid te nemen. Ook een gesprek met een niet-eigenaar maar met de manager heeft mij geboeid. Wanneer iemand gemotiveerd zijn/haar werk doet is het verschil in enthousiasme en beleving niet zo groot. Zowel de werkgever als de werknemer willen plezier uit hun werk halen en bijdragen dat een bedrijf succesvol is en gezond.

Na afscheid van Fleur genomen te hebben loop ik richting auto. Ik zie de lift aan de buitenkant van de toren naar boven gaan. Wat een prachtige locatie! Het gebouw, de ligging, de ambiance werkelijk een sieraad voor deze omgeving. Een toplocatie waar wij ook best een beetje trots op mogen zijn. Een locatie die in geen enkele grote stad zal misstaan, staat hier maar zo op ons eigen platteland. Heel bijzonder!

Fleur bedankt voor de gastvrijheid en het boeiende gesprek.

Interview Werner van der Veen.

 

Contact met USV

Voetbalvereniging USV
Sportpark Hulsterlanden
Kon. Julianalaan 71
7711 KL Nieuwleusen

Telefoon: 0529 482 633
Email: info[at]unionsv.nl

Lid worden van USV?

Iedereen die graag in verenigingsverband wil voetballen, kan lid worden van USV. Zowel jeugd als senioren, jongens en meiden, dames en heren zijn welkom bij USV met de mooie accommodatie op sportpark Hulsterlanden.

Meer informatie en aanmelden >

Social Media en USV

Voetbalvereniging USV is ook actief op diverse sociale media. Op Facebook kun je lid worden van onze pagina om het laatste nieuws te volgen.

Volg ons op Twitter om op de hoogte te worden gehouden van wedstrijden en ander 'snel' nieuws!