WandelWol.

Interview met Karin Schaeffer en Nanda van Spijker. 

Het is misschien zo’n drie jaar geleden dat ik in de kantine van USV de woorden ‘de Dames van WandelWol’ hoorde vallen. Mijn gedachten dwaalden toen direct af naar de horecawereld. Namen als ‘De drie gezusters, de zussen, de zusjes Breda, ‘de dames, de dames Paris, mevr. Dudok, café Juffrouw etc.’ zijn in die wereld niet vreemd. Ook niet vreemd was het en is het om in een kantine uitgaansavonturen met elkaar te delen. In mijn gedachten zag ik dan ook al een knus cafeetje in het Drentse. Drenthe, de provincie die bekend staat om zijn wandel- en fietsmogelijkheden. Denk daarbij ook aan het Drentse schaap en de naam voor een café is geboren. Althans dat flitste door mijn hoofd. Fout dus! De Dames van de WandelWol hebben niets met horeca te maken. Of het moet zijn dat ze op een beurs staan en wanneer de afstand het, in hun ogen, niet toelaat om naar huis te rijden er overnacht wordt in de buurt van de beurs. In de spaarzame vrije uurtjes wordt dan weleens ontspanning gezocht in een gezellig cafeetje. De betreffende dames zijn geen onbekenden in Nieuwleusen. Ook niet bij onze club. Het ondernemen zit hun in het bloed. Ondernemen in combinatie met zorg voor anderen. De geschiedenis van de oude en de huidige werkzaamheden bevestigt dit beeld. Nieuwsgierig naar wat wandelen en wol met elkaar te maken hebben brengt mij in contact met Karin Schaeffer en Nanda van Spijker. “Veel!” heeft Karin mij al verteld tijdens ons eerste contact waarin we een afspraak wilden plannen. Toch dekt de benaming niet het hele plaatje. Hun bedrijf staat voor meer. Het heeft ook met wandelen van doen, dat wel, maar het biedt veel meer gebruiksmogelijkheden.  Naast wandelen kan wandelwol ook van nut zijn bij andere sporten, in het dagelijkse leven of op het werk.  Om goed voorbereid op de afspraak te komen geeft Karin mij folders en een zakje wandelwol mee. Als voorwerk lees ik de folders door en bezoek ik hun site https://www.wandelwol.nl.  

1920 Wandelwol stand

Zoals tot nu toe nog altijd gebeurde tijdens gesprekken met ondernemers opende zich een nieuwe wereld voor mij. Nu wel een wereld waar ik met gemengde gevoelens instap. Karin en Nanda zullen het beslist niet met mij eens zijn maar ik had graag zo’n vijftig jaar geleden al met elkaar over dit onderwerp willen praten. Dat had mij flink geholpen om blessures te voorkomen of ongemakken dragelijker te maken. Waarschijnlijk spreek ik voor veel meer mensen. Jongere mensen die de eigenschappen van wandelwol niet kennen kunnen hun voordeel doen met de kennis en ervaringen die Karin en Nanda met mij delen. Of je nu een beginnende wandelaar bent, een langeafstandsloper, sporter, staand of lopend werk verricht, iedereen heeft weleens pijnklachten. Klachten die divers kunnen zijn. Blaren, likdoorns, drukplekken, branderige voeten, wie heeft niet ervaring met een van deze vervelende ongemakken? De meeste mensen zullen zich wel herkennen in een of meerdere omschreven klachten. Verderop in dit verslag worden er nog andere gebruiksmogelijkheden gedeeld. Ervaringen van gebruikers die creatief met de mogelijkheden zijn omgegaan. 

Moeders tip

Nanda heeft dit oude en goed werkend middel herontdekt. Jaren geleden moest ze in Balkbrug zijn. Ze werd door iemand gebracht maar moest zelf zien hoe ze thuiskwam. Als groot wandelliefhebster besloot ze de tien kilometer te gaan lopen. Negen kilometer deed ze fluitend maar toen meldde zich een blaar onder haar voeten. De lol van het lopen van de laatste kilometer was er af. Naast dat het fysiek ongemakkelijk was zag Nanda ook de langeafstandsloop, die voor de volgende dag gepland stond, in het water vallen. Nanda klaagde erover bij haar moeder. Die overhandigde haar een pluk zuiver schapenwol. “Doe dat er maar onder!” Het ei van Columbus! Nanda kon weer lopen zonder pijn. De volgende dag heeft ze met veel plezier de lange afstand gelopen.

Voeten vragen aandacht

Deze ervaring heeft Nanda niet meer losgelaten. Voeten hebben haar interesse. Niet vreemd dat ze voor het beroep van pedicure heeft gekozen. http://pedicure-nandavanspijker.nl. En dat ze nu in haar praktijk altijd antidruk-wol voorhanden heeft.  Als pedicure kom je veel in contact met mensen die of voetproblemen hebben of zorg voor hun voeten hebben. De laatste categorie vindt Nanda te klein. Niet omdat zij als pedicure meer klanten wil werven maar omdat de praktijk uitwijst dat voeten ondergewaardeerd worden. “Mensen geven makkelijker geld uit aan verzorging van haar, kleding, gebit enzovoort dan aan voetenzorg. Terwijl voeten ook zorg en aandacht nodig hebben. Regelmatige voetverzorging voorkomt ongemak. Twee of drie keer per jaar kan al genoeg zijn!”  

Samen een goeie klik

Heel anders is de achtergrond van Karin. Ergens las ik dat Karin ambitieus, leergierig, enthousiast en altijd in ontwikkeling is. Haar communicatieve, administratieve en organisatietalenten heeft ze in de loop der jaren verder kunnen ontwikkelen binnen diverse functies in hele verschillende bedrijfstakken. Activiteiten die ze naast haar werkzaamheden als zelfstandig nagelstylist heeft uitgevoerd. Heeft, want Karin heeft niet veel tijd meer voor haar nagelstudio. Wel heeft ze nog een fulltimebaan als medewerker bedrijfsbureau aan de Hogeschool Windesheim. Een instelling voor hogere beroepsopleidingen. Haar baan is uitdagend en afwisselend. Nanda en Karin kennen elkaar al langer. Zo was Nanda model voor Karin toen ze nog actiever was met haar nagelstudio. Nanda kent de kwaliteiten van Karin. Kwaliteiten die goed aansloten bij dat waar Nanda minder ervaring of talent voor heeft. Bovendien heeft de klik in de persoonlijke sfeer bijgedragen dat Nanda, Karin heeft gevraagd om samen WandelWol op te starten.  

Over groei en toekomst

Op mijn vraag aan de dames of ze hun werkzaamheden kunnen blijven combineren met de werkzaamheden die voor ‘de dames van de WandelWol‘ verricht moeten worden, zeggen ze gelijktijdig, eensgezind en volmondig ‘JA’.“ Ik kijk verbaasd. “Jullie succesverhaal aanhorend, bevreemdt mij dat.” De dames zijn er duidelijk in. “We kijken bij wijze van spreken van dag tot dag naar onze ontwikkelingen. We zien ook dat we hard groeien. Wat dat voor de toekomst betekent is niet duidelijk maar kan altijd opgelost worden.” Hun banen opgeven ligt voor beiden niet voor de hand. Zeker niet voor Nanda die het contact met de praktijk van de pedicurewereld niet wil verliezen. Ook Karin haalt veel voldoening uit haar werk en weet als geen ander hoe kwetsbaar een eigen bedrijf kan zijn. “Maar je hoeft niet alles zelf te doen!” is een insteek van ze. “Voor alle soorten werkzaamheden zijn kwalitatief goede mensen te vinden die taken voor WandelWol kunnen uitvoeren. Desnoods een directeur.” Een invalshoek waar Michiel Smudde ook al eens naar verwees toen ik bij hem thuis was voor een interview. (zie rubriek sponsor in de spotlights). Indertijd een nieuwe invalshoek voor mij en nu zit ik te praten met twee onderneemsters die serieus overwegen om zo’n soort stap in de toekomst te zetten. Wanneer je kijkt wat de Dames van de WandelWol voor een ontwikkeling in drie jaar tijd hebben meegemaakt is het niet vreemd dat er vooruitgekeken wordt. Zowel Nanda als Karin moeten daarom glimlachen. “Soms gaat het zo snel dat we helemaal geen tijd hebben om vooruit te kijken.” Met z’n tweeën aan een tafel zakjes met antidruk-wol vullen, versturen, afhandelen is allang een gepasseerd station. 

Al twaalf medewerkers

De ondersteuning door twaalf medewerkers is hard nodig. Erg blij zijn Karin en Nanda met de jongelui die meestal hun eerste baantje verrichten. Hun eerste centjes verdienen. “Ook dat is zo’n leuk onderdeel van onze werkzaamheden. Hoe jonge mensen, vaak nog schuchter, hun eerste stappen zetten op de arbeidsmarkt. Wie herkent dat niet. Je eerste bijbaantje. Ze begeleiden en zien groeien tot ze het moment bereiken dat ze toe zijn aan een volgende uitdaging.” Vanaf het begin is er sprake van groei, niet alleen bij de medewerkers. De wandelwol trekt ook ondernemers aan die binding met voetenverzorging hebben. Vele leuke contacten zijn daaruit voortgekomen. Uitbreiding van het assortiment kon niet uitblijven door gebruik te maken van hun expertise en kennis. Op de site van de webwinkel https://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/wandelwol-consument  is het hele assortiment van de Dames van WandelWol te bewonderen en te bestellen.

Ook Wandelhoutjes en Plastuitjes

De dames hebben zich ook voorbereid op ons gesprek getuige de uitstalling van hun producten op de tafel voor ons. Typerend waarschijnlijk voor hun attente en klantvriendelijke houding. “Kun je zien waar we het over hebben!” motiveerde Karin hun actie. Verwarmende en verkoelende oliën en diverse crèmes. Het ligt voor de hand dat deze producten op natuurlijke basis samengesteld zijn. Minder voor de hand liggende artikelen maar wel goed passend bij de doelgroepen zijn: De Wandelhoutjes die het opzetten van handen en vingers kunnen voorkomen. Door in de houtjes te knijpen en de armen te bewegen wordt de doorbloeding van de armen tijdens het lopen bevorderd. Dus ondanks dat dit artikel niet voor de hand ligt, zijn de stokjes wel handig om bij de hand te hebben. Het Plastuitje is ook zo’n artikel. Als man sta je daar niet zo bij stil maar voor een vrouw een luxe die nu binnen bereik ligt om staande te plassen. De tuitjes zijn herbruikbaar en daardoor dragen die ook bij aan het milieu. Om dat te accentueren is voor de kleur groen gekozen. 

Lopen op wolken

‘Wandelwol!’ Het woord is nu al zo vaak gevallen. Hoogtijd om eens te informeren wat wandelwol nu precies voorstelt. Hoewel Nanda al vertelde hoe ze het gemak ontdekte van schapenwol, vraagt het nog wel om enige uitleg. De Dames van WandelWol maken gebruik van wol van diverse schapenrassen. “Elk ras heeft wol met een eigen structuur. Het wordt gemengd maar honderd procent zuiver gehouden. Dus zonder toevoegingen van chemicaliën of andere bewerkingen.”  Wandelwol is een anti-drukproduct. Deze werking zorgt ervoor dat de gebruiker op pijnplekken of ter voorkoming van pijnlijke plekken het gevoel krijgt op wolken te lopen. Datzelfde geldt voor de werking bij blaren en andere ongemakken aan voeten of tenen. Doordat de antidruk-wol ook warmte-isolerend werkt is het een verademing voor mensen met brandende voeten of met reuma. De isolerende werking houdt de voeten in de winter warm en in de zomer geeft het verkoeling. Wandelwol kan ook gebruikt worden voor problemen met nagels. Een uitkomst voor sporters. Mede doordat Nanda ook sportpedicure is weet ze daar alles van. In veel sporten hebben voeten momenten waarbij ze meer onder druk komen te staan dan gebruikelijk is. Of ze ervaren andere vormen van druk dan normaal. “Neem bijvoorbeeld voetbal”, geeft Nanda aan. “Te lange nagels, op je tenen worden getrapt, blaren door nieuwe schoenen, niet goed zittende kousen of overdadig zweten. Het schoppen tegen een bal en zo zijn er zoveel kwetsuren of mogelijkheden op een kwetsuur te benoemen. Wanneer je wandelwol gebruikt kun je veel ellende voorkomen of de naweeën beperken.” Ik begrijp dat wandelwol royaal op, onder of om de beoogde plek moet worden aangebracht. De wol is luchtig en wanneer het te zuinig wordt aangebracht verliest het zijn dempende vermogen.  

Creatief gebruik

Een bijkomend voordeel biedt het wolvet (lanoline) dat in de huid trekt. Wolvet heeft een verzorgende werking en wordt veel in crèmes verwerkt. Niet iedereen kan tegen lanoline. De Dames van WandelWol houden dan ook rekening met klanten die allergisch reageren op wolvet. Voor hun is een wandelwolproduct op de markt gezet zonder wolvet. Om de doelstelling na te komen geen chemicaliën en onbewerkte antidruk-wol te gebruiken, is er gekozen voor antidruk-alpacawol. Alpacawol bevat geen wolvet (lanoline). Beide antidruk-wolsoorten voorkomen schuren en zorgt voor demping. Deze eigenschappen zorgen ook voor andere vormen van gebruik. “De mensen zijn creatief”, hebben Nanda en Karin ontdekt. “Ze vinden de meest vreemde maar comfortabele gebruiksmethoden uit. Bij irritatie door een bril bij het oor bijvoorbeeld. Bij overvloedig zweten in de bilnaad kunnen irritatieplekken ontstaan. Wol ventileert en zorgt voor een goede afvoer van transpiratievocht. Vocht zorgt voor het verzwakken van de huid waarna makkelijk blaren en irritatieplekken ontstaan. Je kunt het zo gek niet bedenken of men vindt wel een mogelijkheid om de wol op zo’n plek te benutten.”  Doordat de schapenwol zo min mogelijk bewerkt is, behoudt het zijn natuurlijke vezelige structuur en hecht zich moeiteloos in een sok of kous. 

Achteraf wel € 100,- waard

De Dames van de Wandelwol maken vaak leuke dingen mee. De medewerking die ze krijgen van buitenaf vinden ze heel bijzonder. Als voorbeeld noemen ze een pedicure uit de buurt van Nijmegen. Die regelde met de organisatie van de Vierdaagse dat ze hun product mochten promoten door langs alle tenten te gaan. Hoe succesvol dat was. Nanda stond met een verkooptentje bij de uitgang. En hoe leuk het was bij de laatste tent, die Karin bezocht. Een groep jongelui omringde haar. “Je weet wel. De wijsheid in pacht hebbend en overal de draak mee stekend.” Ze lieten Karin wel haar verhaal vertellen. Natuurlijk met de diverse op- en aanmerkingen. Aan het einde van het verhaal zei een jongen het allemaal flauwekul te vinden. Karin maakte met hem een afspraak. “Jij krijgt dit zakje met wandelwol en als tegenprestatie schrijf je een A4’tje vol met je bevindingen. De jongeman ging akkoord. “Natuurlijk veel flauwekul in zijn schrijven maar heel mooi de zinsnede waarin hij aangaf tijdens de laatste etappe last van blaren te hebben gekregen. Hij herinnerde zich het zakje wandelwol en is er eens goed voor gaan zitten om zijn geteisterde voeten te behandelen met het ‘wondermiddel’. Het hielp! In zijn schrijven liet de jongeman weten dat het zakje € 6,95 kost maar hij na het volbrengen van de etappe er wel € 100,00 voor over had gehad.” Op internet zagen ze foto’s voorbijkomen van de Nijmeegse vierdaagse met groepjes wandelaars in T-shirts met de tekst: Bloed, Zweet en Wandelwol! 

Succes door mond-tot-mond reclame

Op sommige beurzen mogen de Dames van WandelWol niet meer vooraan staan omdat door de talloze bezoekers van hun stand de doorgang wordt belemmerd. “Het is zo mooi om te ervaren dat mensen door mond-tot-mond reclame ons weten te vinden. Daarom zijn wij vaak present bij de wandelvierdaagse. De eerste dag van een vierdaagse zijn de mensen sceptisch. Na afloop melden zich mensen met klachten. Die komen de volgende dag terug en delen hun ervaringen waardoor ze sceptische mensen inspireren om het ook te gebruiken. Het product verkoopt zichzelf als het ware.” Er worden opleidingen gegeven aan andere verkopers. De opleiding is gecertificeerd en geeft een bijdrage aan pedicures om hun periodiek benodigde punten te halen. Zo blijft het groeien. De markt is nog lang niet verzadigd. Een dealer ontwikkelt het aantal verkooppunten in België. De folders worden ook in het Frans vertaald. Na ruim twee uur weet ik genoeg. Meer gehoord dan ik hier kwijt kan. Verhalen over ondernemende dames. Nee…onze Nieuwleusense Dames zijn niet de enige ondernemende vrouwen in ons land. Ik krijg een beeld voorgehouden waar ze in politiek Den Haag verbaasd van zullen staan. De gelijke rechten van vrouwen opdringen van bovenaf lijkt niet echt succesvol. De ontwikkeling van het vrouwenvoetbal en het succes van deze Dames tonen voor mij duidelijk aan dat opdringen niet werkt. Geef vrouwen de ruimte en ze ontwikkelen zichzelf wel. Vrijheid komt van binnenuit. Een mooie constatering na een avond praten over gezonde zaken en zelfontplooiing.  

Nanda en Karin bedankt voor de boeiende en gezellige avond. De meegekregen wandelwol ga ik beslist uittesten en laat jullie mijn bevindingen weten.  

1920 Wandelwol 1

Interview: Werner van der Veen  

Contact met USV

Voetbalvereniging USV
Sportpark Hulsterlanden
Kon. Julianalaan 71
7711 KL Nieuwleusen

Telefoon: 0529 482 633
Email: info[at]unionsv.nl

Lid worden van USV?

Iedereen die graag in verenigingsverband wil voetballen, kan lid worden van USV. Zowel jeugd als senioren, jongens en meiden, dames en heren zijn welkom bij USV met de mooie accommodatie op sportpark Hulsterlanden.

Meer informatie en aanmelden >

Social Media en USV

Voetbalvereniging USV is ook actief op diverse sociale media. Op Facebook kun je lid worden van onze pagina om het laatste nieuws te volgen.

Volg ons op Twitter om op de hoogte te worden gehouden van wedstrijden en ander 'snel' nieuws!