Stuuk en Design

Interview met Gerwin Kijk in de Vegte van Stuuk en Design 

De meeste ondernemers in Nederland gaan, ten tijde van dit interview, nog steeds gebukt onder de druk van de maatregelen door de regering opgelegd in verband met het corona-virus. Er lijkt geen einde aan te komen en het water staat menig ondernemer tot aan de lippen. De insteek van deze rubriek is om onze sponsoren in het zonnetje te zetten. Positieve aandacht geven als blijk van waardering voor hun bijdrage aan ons aller USV. Het mooie en tegelijkertijd ook wel spannende aan mijn gesprekken met ondernemers is dat je van tevoren nooit weet wat de teneur zal zijn. En al helemaal niet in deze bijzondere tijden. Maar tot nu toe heeft Stuuk en Design geen nadelen ondervonden van alle beperkende maatregelen. Gerwin Kijk in de Vegte heeft aan klandizie geen gebrek. En daar is hij natuurlijk erg blij mee.

Ik zal Gerwin eerst even aan jullie voorstellen. Samen met zijn broer William heeft hij vanaf het jaar 2006 tot en met het jaar 2019 het stukadoorsbedrijf Gebr. Kijk in de Vegte gerund. De liefde voor het stukadoorswerk is er bij de broers als het ware met de paplepel ingegoten. De vader van Gerwin en William was stukadoor van beroep. “De laatste vijf jaar van zijn werkzame leven heeft hij voor ons bedrijf gewerkt”, laat Gerwin vol trots weten. “Daarna is hij met pensioen gegaan.” Ik moet erom glimlachen. “Dat is eens wat anders. Meestal gaan kinderen bij de ouders in de zaak werken!” Gerwin knikt. “Klopt! Het was een goede ervaring. Is toch anders dan wanneer een buitenstaander in dienst treedt. Mijn vader heeft mij veel geleerd en de liefde voor het vak bijgebracht!”

Gerwin recht klein

Gerwin is in zijn jeugd van Nieuwleusen naar Ommen verhuisd om jaren later weer terug te keren in Nieuwleusen. Hij studeerde aan de hbo-ondernemersopleiding LIOS voor stukadoors. Het zelfstandig ondernemen zit Gerwin in het bloed. Bij William werd dat gevoel minder en groeide het verlangen om zich alleen bezig te houden met stukadoorswerk zonder andere verantwoordelijkheden. Voor Gerwin was dat een moment om voor zichzelf te gaan kijken hoe hij verder wilde gaan. Gerwin zijn ondernemersbloed kroop waar het niet gaan kon. Hij zag mogelijkheden om naast het gangbare stukadoorswerk ook exclusieve en stijlvolle wand-, vloer- en plafondafwerkingen aan te bieden. Gerwin moest hiervoor opleidingen volgen. Fijn was het dat Gerwin de ruimte van William kreeg om die scholingen overdag te doen. Het bedrijf kon onder leiding van William blijven draaien terwijl Gerwin de benodigde certificaten behaalde. Deze certificaten bevestigen dat de bezitter zich een vakman mag noemen. Een vereiste van NovaColor. Een Italiaans bedrijf dat grondstoffen fabriceert voor het afwerken van exclusieve wanden en vloeren. Trendy en naadloze wanden en vloeren voor bijvoorbeeld badkamers en keukens. Zonder certificaat is het niet mogelijk om grondstoffen aan te schaffen. NovaColor meent zo een stukje kwaliteit te kunnen garanderen en hiermee wordt hun naam beschermd. 

In 2020 was het dan zover dat Gerwin alleen verder ging. Enthousiast praat Gerwin over de ontwikkelingen. De keuzes die gemaakt moesten worden. Welke huisstijl ontwikkel je? Hoever voer je die door? Gerwin is niet over een nacht ijs gegaan en heeft zich uitgebreid laten informeren. Aan de hand van de opgedane kennis heeft hij zijn beslissingen genomen. Het bedrijf mag de kwaliteit van het trendy designwerk op alle fronten uitstralen. “Dus bijvoorbeeld ook op het visitekaartje, het briefpapier en de afbeelding op de bestelwagen.” Zo werd hem geadviseerd. “Maar…”, vult Gerwin aan. “De uitstraling moet wel waargemaakt worden. Het werkt slechts voor korte duur wanneer je afspraken niet nakomt, wanneer je met een viezige wagen komt voorrijden en wanneer je de kwaliteit niet levert. Dan heeft het uiterlijke vertoon geen nut.” Het enthousiasme van Gerwin werkt aanstekelijk. Mooi om te zien hoe gepassioneerd hij is. Ik heb helemaal niet het gevoel met een interview bezig te zijn.

Gerwin design 3   Gerwin design 4

 “Kom maar eens mee dan zal ik je wat voorbeelden laten zien.” Gerwin neemt mij mee en we gaan zijn huis door. Hij laat mij verschillende wanden zien. Vlakke wanden maar ook 3D wanden. Deze 3D wanden worden gelaagd gemaakt. Door met verschillende lagen te werken ontstaat er diepte. De badkamer is voorzien van een mooie gladde strakke wand. Het voelt zacht aan terwijl het materiaal hard is en de wand is waterafstotend. De sfeer in de badkamer voelt warmer aan dan in een betegelde badkamer. In de werkplaats laat Gerwin mij verschillende voorbeelden zien van wat allemaal mogelijk is. Indrukwekkend vind ik het. “Dat is wat anders dan het beeld dat ik van een stukadoor heb”, biecht ik op. Mijn beeld van een stukadoor is iemand die muren mooi strak maakt zodat ze gesausd of behangen kunnen worden. Plafonds spuiten enzovoort. Maar Gerwin laat mij een deel van het vak zien dat met kunst te vergelijken valt. “Geen muur is hetzelfde”, geeft Gerwin aan. “Ik hoor de wensen van de klant aan en samen met het gevoel dat ik bij de opdrachtgever heb gekregen, ga ik aan de slag.” Gerwin staat zelf ook vaak versteld van het resultaat. “Je doet iets op gevoel en wanneer dat goed wordt ontvangen, geeft dat heel veel voldoening.”

Gerwin design 1

Misschien wordt de indruk gewekt dat Gerwin alleen keukens en badkamers onder handen neemt. Dat beeld klopt echter niet. Met deze techniek is veel meer mogelijk. Bovendien biedt Stuuk en Design ook allerlei mogelijkheden aan voor liefhebbers van betonlook (Beton ciré). Daar kom ik straks op terug. Stuuk en Design staat klaar voor de particuliere markt en de zakelijke markt. Bij grotere projecten werkt Gerwin samen met een collega uit Arnhem. Zo zijn ze samen naar Berlijn geweest om bij een groot sportkledingmerk gezamenlijk een project te realiseren. Ook werkt Gerwin sinds kort samen met Bos Bedden. Gecreëerde slaapruimtes in de showroom bij Bos Bedden zijn voorzien van afscheidingswanden waarop Stuuk en Design de decoratie heeft aangebracht. De samenwerking biedt beide partijen voordeel. Stuuk en Design kan zich tonen aan een breder publiek terwijl Bos Bedden sfeervollere opstellingen kan maken voor de bedden. Aan de samenwerking tussen Bos Bedden en Stuuk Design wordt binnenkort in de pers meer aandacht geschonken. “Het stuk was al geplaatst geweest wanneer de verplichte winkelsluiting geen roet in het eten had gegooid!” Gerwin zucht. Ondanks dat hij weinig last van de maatregelen had, beseft hij donders goed dat veel collega-ondernemers er minder goed van afkomen.

Terug naar NovaColor. Gerwin staat zelf nog steeds versteld van de mogelijkheden die deze grondstoffen bieden. In de werkplaats staat nog een buste. Roestbruin van kleur, alsof het van ijzer gemaakt is. “De laatste van een partij etalagepoppen die ik kon kopen. Na ze bewerkt te hebben verkochten ze als warme broodjes. Mensen zijn er heel enthousiast over en zetten ze ter decoratie in de tuin, in huis, op kantoor, in ontvangstruimtes enzovoort.” Het succesvolle experiment met de bewerkte bustes maakt duidelijk dat er nog vele andere mogelijkheden zijn om tot mooie creaties te komen. De mogelijkheden bij Stuuk en Design houden niet op bij meubels, wanden, (terras)vloeren en plafonds. Gerwin: “Dat maakt het werk juist ook zo leuk en afwisselend.” Wanneer mensen zelf ideeën hebben is het raadzaam om contact met Gerwin op te nemen. Gerwin adviseert vrijblijvend en laat zich graag inspireren. Al dat mooie designwerk doet me haast vergeten dat ik bij een stukadoorsbedrijf ben. Maar ook voor raapwerk kun je bij Stuuk Design terecht. Raapwerk is het uitvlakken van grove ruwe wanden zodat die weer mooi vlak zijn. Hierboven is Beton ciré al benoemd. Béton ciré biedt mogelijkheden in betonlook aan voor vloeren, wanden, maar ook meubels en werkbladen van keukens. Het is watervast en daardoor ook zeer geschikt voor de badkamer. Betonlook is in diverse betonkleurvarianten aan te brengen.

Gerwin design 2

Dat Gerwin zijn Monique leerde kennen in de Oldtimer zullen Nieuwleusenaren niet vreemd vinden. De Oldtimer was een plek waar veel relaties zijn ontstaan. Zo ook die tussen Gerwin en Monique. Monique werkt in een modezaak in Hoogeveen. Samen hebben ze twee dochters. De jongste heet Iris en is 9 jaar oud. “Bijna 10”, laat ze me trots weten. Sophie is 12 jaar. Tijdens het gesprek staan moeder en dochters in de keuken. Er wordt iets lekkers gebakken. Terwijl ik met Gerwin aan de keukentafel zit te praten, snuif ik de heerlijke geur op. Iris en Sophie kunnen trots zijn op hun culinaire kunsten. Gerwin vindt het gezin belangrijk. Het weekend wordt over het algemeen gereserveerd om samen te zijn. Ook samen op vakantie gaan weet het gezin te waarderen. Afgelopen zomer hebben ze nog kunnen genieten van een paar weken Toscane. Ik krijg de indruk dat Italië een favoriet vakantieland is. Gerwin komt tijdens de vakantie niet helemaal los van zijn werk. Regelmatig herkent hij met NovaColor bewerkte wanden. “Opvallend is dat ze in Italië gek zijn op fellere kleuren. Ook mooi”, vindt hij.

Gerwin is sponsor van USV. Eigenlijk kent hij USV van vroeger als tegenstander en nu van de sponsoravond en bijeenkomsten. Gerwin heeft vroeger gekeept. Eerst bij onze buren (sv Nieuwleusen) en later bij OZC. Van OZC is Gerwin overgestapt naar PEC Zwolle. Na bij PEC de oudste jeugdelftallen doorlopen te hebben, is hij weer teruggegaan naar OZC. Om uiteindelijk zijn voetbalcarrière bij sv Nieuwleusen af te sluiten. Gerwin leest graag boeken over mindfulness. “Boeiend en leerzaam”, vindt Gerwin deze lectuur. “Ervaren wie je bent en welke rol het denken speelt, is zo verrijkend.” Inderdaad heel boeiend en voor mij herkenbaar. Ik heb het gevoel dat we over dit onderwerp nog uren kunnen praten maar de tijd is omgevlogen en het moment is aangebroken om af te ronden. Gerwin bedankt voor het mooie en open gesprek.

Interview: Werner van der Veen.

STUUK en DESIGN 
Den Hulst 54 C
7711 GP Nieuwleusen
Tel: 06 27008865
info@stuukendesign.nl  
https://www.stuukendesign.nl/
 https://www.facebook.com/stuukendesign                                                                                                                                             

Contact met USV

Voetbalvereniging USV
Sportpark Hulsterlanden
Kon. Julianalaan 71
7711 KL Nieuwleusen

Telefoon: 0529 482 633
Email: info[at]unionsv.nl

Lid worden van USV?

Iedereen die graag in verenigingsverband wil voetballen, kan lid worden van USV. Zowel jeugd als senioren, jongens en meiden, dames en heren zijn welkom bij USV met de mooie accommodatie op sportpark Hulsterlanden.

Meer informatie en aanmelden >

Social Media en USV

Voetbalvereniging USV is ook actief op diverse sociale media. Op Facebook kun je lid worden van onze pagina om het laatste nieuws te volgen.

Volg ons op Twitter om op de hoogte te worden gehouden van wedstrijden en ander 'snel' nieuws!